Lyt til artiklen

Syv personers smitte med listeria er kommet, efter de har spist fiskefrikadeller, der nu er tilbagekaldt.

Et dødsfald hos en person over 70 år kan kobles til listeriafund i fiskefrikadeller.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Siden august har instituttet registreret syv patienter med samme type af en fødevarebåren bakterie, hvoraf den ene er afgået ved døden.

De syv personers sygdom kan nu kobles til fiskefrikadeller fra virksomheden Jeka Fish A/S. Fiskefrikadellerne blev tirsdag tilbagekaldt efter fund af listeria.

- Ved sammenligning af bakterier fra patienter og prøver fra Jeka Fish har vi fundet, at bakterierne er helt ens, siger Luise Müller, epidemiolog i SSI, i pressemeddelelsen.

- Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra.

De syv patienter fordeler sig på fire kvinder og tre mænd over hele landet. Seks af dem er over 70 år, men den sidste patient er et barn.

Tirsdag blev fiskefrikadeller fra Havet's og Løgismose tilbagekaldt, da der var fundet bakterien listeria i produkterne. Det var Jeka Fish A/S, der stod bag tilbagekaldelsen.

Det er fiskefrikadeller, der er produceret mellem den 1. august og 31. oktober i år, og deres sidste anvendelsesdato var angivet til mellem 6. september og 6. december i år.

Produkterne er solgt i SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, Irma, Coop 365, Fakta og Netto i hele landet.

Har man et af produkterne hjemme, er det vigtigt at smide det ud, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Listeria-bakterien findes overalt og derfor også i mange rå eller let forarbejdede fødevarer.

Bakterien kan forårsage blandt andet hovedpine, feber, diarré og influenzalignende symptomer, hvis man indtager den.

De fleste vil på et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge af den.

For nogle grupper er der dog risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og hjernehindebetændelse. I værste tilfælde kan man dø af sygdommen.

De, der har en øget risiko for alvorlige symptomer, er ældre, gravide, diabetikere eller personer med nedsat immunforsvar.

Der går oftest to-tre uger, fra man bliver smittet, til man får symptomer. Det kan dog variere fra 1-70 dage.

Hvis man har vedvarende eller tiltagende symptomer, bør man søge læge.

Generelt er der siden oktober i år registreret væsentligt flere patienter smittet med listeria end normalt, oplyser SSI videre.

Der arbejdes derfor på at finde "årsagerne til de andre sygdomstilfælde".

/ritzau/