Lyt til artiklen

Københavns Kommune har fået de advokatydelser, den har betalt for.

Men der mangler skriftlighed i de indgåede, mundtlige aftaler.

Så kort kan konklusionen i Københavns Kommunes netop offentliggjorte undersøgelse af dets indkøb af advokatbistand ridses op.

Undersøgelsen blev sat i gang, efter at B.T. siden april 2019 har afdækket kommunens brug af advokat Anders Valentiner-Branth, der på tre år fik opgaver for 14,8 millioner kroner uden skriftlige aftaler og – ifølge eksperter – i strid med udbudsloven.

Partner Anders Valentiner-Branth fra firmaet Nielsen Nørager har på tre år fået honorarer for 14,8 millioner kroner fra Københavns Kommune, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud.
Partner Anders Valentiner-Branth fra firmaet Nielsen Nørager har på tre år fået honorarer for 14,8 millioner kroner fra Københavns Kommune, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud. Foto: Nielsen Nørager
Vis mere

Alle aftaler med advokaten er indgået mundtligt, ligesom B.T. har afdækket, hvordan Anders Valentiner-Branth fik 800.000 kroner i salær baseret på en hemmelig rammeaftale, hvor alle timeafregninger efterfølgende blev foretaget mundtligt.

Kommunen har ad flere omgange beklaget den manglende skriftlighed, og da B.T. i juli 2019 spurgte ind til to identiske fakturaer i sagen – sendt til to forskellige afdelinger og med forskellige beløb – valgte daværende vikar på posten som teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) at kræve en undersøgelse.

Helt konkret har Teknik- og Miljøforvaltningen taget 54 fakturaer ud til nærmere undersøgelse fra flere advokatfirmaer, som forvaltningen har brugt fra 2016 og frem til midten af 2019, herunder advokatfirmaerne Nielsen Nørager, Horten og Bech-Bruun.

Efterfølgende har forvaltningen spurgt de ansvarlige chefer, om alt er efter bogen, hvilket de så har svaret, at det er det.

Af en pressemeddelelse udsendt af forvaltningen onsdag fremgår det, at Teknik- og Miljøforvaltningen dels har modtaget de ydelser, den har betalt for, og dels at fakturateksten er i overensstemmelse med den aftalte ydelse.

Desuden er alle fakturaerne – med to undtagelser – betalt inden for samme regnskabsperiode, som ydelsen er leveret.

Dog erkender forvaltningen, at den ikke i tilstrækkeligt omfang har dokumenteret mundtlige aftaler med eksterne advokater.

Malene Møller Ruszkai har en central rolle i sagen om Anders Valentiner-Branth og firmaet Nielsen Nørager, som blev hyret for 14,8 millioner kroner på tre år. Malene Møller Ruszkai ses nederst i højre hjørne.
Malene Møller Ruszkai har en central rolle i sagen om Anders Valentiner-Branth og firmaet Nielsen Nørager, som blev hyret for 14,8 millioner kroner på tre år. Malene Møller Ruszkai ses nederst i højre hjørne.
Vis mere

»Undersøgelsen viser desværre, at vi i Teknik- og Miljøforvaltningen har haft en generel udfordring med notat- og journaliseringspligten, når vi bestiller advokatydelser. Vi skal blive bedre til at skrive, hvad vi aftaler med advokaterne og journalisere aftalen. Det tager vi alvorligt, og vi er i fuld gang med at rette op,« siger administrerende direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen Søren Wille i pressemeddelelsen.

Allerede i august blev der strammet op på forvaltningens procedure i forbindelse med bestilling af advokatbistand.

Den interne undersøgelse har været delt i to. Tidligere har forvaltningen beklaget, at Anders Valentiner-Branth fik et forskud på 100.000 kroner udbetalt af kommunen. Et forskud, som juridisk chef Malene Møller Ruzskai sikrede advokaten. Hun spiller ifølge dokumenter en central rolle i forhold til at hyre advokaten.

Teknik- og Miljøforvaltningen holder fast i, at udbudsreglerne er overholdt i forbindelse med kommunens indkøb af advokatbistand fra Anders Valentiner-Branth.