Siumut ender ofte med at vinde grønlandske valg, selv om det ser svært ud på forhånd, påpeger adjunkt.

Meget tyder på et magtskifte i Grønland, hvor der tirsdag er valg til parlamentet, Inatsisartut.

Men regeringspartiet Siumut, som i meningsmålinger står til at miste magten, er før blevet målt for lavt.

Det understreger Rasmus Leander Nielsen, adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.

- Vi har ved de sidste mange valg set, at Siumut simpelthen er blevet målt alt for lavt og alligevel ender med magten. Det er ligesom citatet fra fodbold med at tyskerne altid vinder til sidst.

- Så er de grønlandske valg ofte sådan, at det er Siumut, der vinder i sidste ende, selv om det ser hårdt ud på forhånd, siger han.

I meningsmålinger før valget er oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) spået til at blive største parti. Det vil give partiet førsteret til at forsøge at danne regering.

Ifølge Rasmus Leander Nielsen har interne magtkampe i Siumut sat partiet tilbage. Siumuts regeringschef, Kim Kielsen, blev i november væltet som partiformand til fordel for Erik Jensen. Men han blev siddende som leder af Naalakkersiutut, Selvstyret.

Derudover kan spørgsmålet om det store mineprojektet i Kuannersuit/Kvanefjeld i Sydgrønland, hvor IA er imod og Siumut for, blive udslagsgivende.

En nylig meningsmåling fra det grønlandske medie Sermitsiaq.AG viser, at 63 procent af befolkningen er mest imod projektet, som har fyldt meget i valgkampen.

- Der er meget, der tyder på, at vi får et regeringsskifte i Grønland. Men jeg vil se det, før jeg kan være helt sikker, fordi vi har oplevet mange gange før, at Siumut er blevet målt alt for lavt, siger Rasmus Leander Nielsen.

Også Birger Poppel, samfundsforsker ved Grønlands Universitet, vurderer halvvejs på valgdagen, at valget stadig kan gå begge veje.

- Jeg ville være forsigtig med at dømme Siumut ude på forhånd, fordi de har en meget trofast vælgerskare, som de gang på gang har vist sig i stand til at mobilisere. Så det er for tidligt, siger han.

Han fremhæver også, at en tredjedel af deltagerne i den seneste meningsmåling, som udkom fredag, ikke havde taget stilling til, hvor de vil sætte deres kryds.

Men Birger Poppel vurderer dog fortsat, at det ser bedst ud for IA og henviser til meningsmålingen om mineprojektet fra Sermitsiaq.AG.

- Den meningsmåling viste en markant modstand mod projektet, der vil indebære udvinding af uran som biprodukt.

- Det har været IA's mærkesag og hovedpointe at gå imod det mineprojekt, mens Siumut har bakket op. Det kan tale til IA's fordel, siger han.

Fortalere for mineprojektet peger på, at det vil give et stort rygstød til Grønlands økonomi og mange arbejdspladser til et trængt Sydgrønland.

Modstandere frygter, at det vil have skadelig virkning på både miljø, natur og turisme.

/ritzau/