Universitetet har holdt dokumenter, der viste brud på god forskningsskik, tilbage for avis.

Aarhus Universitet erkender at have tilbageholdt dokumenter over for avisen Information. Dokumenterne viser, at der er sket brud på god forskningsskik i andre rapporter end den kritiserede oksekødsrapport.

Det skriver Information.

Oksekødsrapporten blev blandt andet kritiseret, fordi interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og slagterigiganten Danish Crown var med til at udarbejde en rapport om oksekød fra Aarhus Universitet og DTU.

Den blev præsenteret som uvildig forskning.

I kølvandet på Informations afsløringer om oksekødsrapporten søgte avisen aktindsigt i en række andre rapporter fra forskningscentret DCA på Aarhus Universitet.

Men i to måneder udskød universitetet at udlevere dokumenterne, fremgår det af en udtalelse fra universitetet til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Først få timer efter at Aarhus Universitet havde offentliggjort resultaterne af sin egen interne undersøgelse, imødekom universitetet anmodningerne om aktindsigt.

Den aktuelle sag møder kritik fra jurister. Juraprofessor på Syddansk Universitet Steen Schaumburg-Müller kalder det "magtfordrejning".

- Aarhus Universitet har et dobbelt problem. De har både tilbageholdt aktindsigter, og siden har de undladt at give korrekte oplysninger om forløbet. Det er magtfordrejning, siger han til Information.

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det et brud på offentlighedsloven.

- Det er et klart brud på offentlighedsreglerne at tilbageholde dokumenter på grund af usaglige hensyn. Og så har universitetet tilmed givet forkerte oplysninger i strid med sandheden om, hvordan de behandlede anmodningerne om aktindsigt. Det er alvorligt, siger han.

Aarhus Universitet ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, da den fortsat undersøges af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

/ritzau/