Styrelsen for Undervisning og Kvalitet blev ikke orienteret af Aarhus Kommune om mistanke om snyd på Søndervangskolen.

I 2018, 2020 og senest i februar 2021 har Aarhus Kommune givet styrelsen mangelfulde redegørelser og orienteringer om Søndervangskolens mulige snyd ved eksamener.

Det fremgår i Styrelsens spørgsmål til flere forhold på skolen i en redegørelse, som Aarhus Kommune har udarbejdet.

Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det er en alvorlig sag.

»Det fremstår som om, at man bevidst har fravalgt at sende informationer til styrelsen, som kan være problematiske for kommunen.«

»Grundpræmissen i forvaltningsloven er jo, at man som kommune ærligt og redeligt skal fremlægge en sag. Det betyder, at man skal svare åbent, ikke forskønne virkeligheden eller udelade informationer. Det ligner, at det er systematisk, at man har udeladt informationer,« siger Roger Buch til B.T. Aarhus.

Blandt andet orienterede kommunen ikke styrelsen om, at Søndervangskolen havde anlagt en »for lempelig praksis« med tildeling af ekstra læsetid til elever, eller at kommunen selv var bekendt med problematikken.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skriver ellers, at forholdet om den for lempelige praksis havde været relevant for styrelsens vurdering.

I 2018 spurgte Styrelsen forvaltningen i Aarhus om en redegørelse, fordi styrelsens screening af skolernes resultater i de nationale test viste, at skolen var en af de skoler, som var længst fra målsætningen om, at mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse målt i de nationale test.

Styrelsen modtog dengang en redegørelse, hvor skolens positive karakterudvikling blev brugt som argument for, at de skulle undtages et eventuelt statsligt tilsyn.

Forvaltningen skrev dog ikke, at skolen havde haft en for lempelig praksis med bevilling af ekstra læsetid ved 9. klasseprøven i dansk, eller at der var anklager om snyd mod skolen.

I redegørelsen erkender kommunen selv, at Styrelsen burde været orienteret:

»Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet burde på et tidspunkt have været orienteret om uregelmæssighederne i 2016 og 2017. Det er beklageligvis ikke sket,« lyder et af svarene i redegørelsen

Roger Buch mener, at det er usandsynligt, at der er tale om banale fejl.

»Hvis man bevidst har udeladt informationer, så kan det få alvorlige konsekvenser for de ansvarlige,« siger han.

Søndervangskolen har de seneste dage været overdynget af en række anklager om omfattende snyd på skolen.

Lærere og tidligere lærere har blandt andet råbt højt om, at elever skulle have fået for meget tid til afgangseksamen i 2016, at lærere udarbejdede klager over lave karakterer på vegne af elever, og at ledelsen skulle have orienteret lærere om, hvilke fag der var udtrukket til afgangseksamen, inden det måtte offentliggøres.

Alt sammen snyd og fifleri, der skulle hæve skolens karaktersnit.

Hans Skou der sidder i Børne- og Ungeudvalget for Venstre vil efter at have læst redegørelsen have en ekstern uvildig undersøgelse af forløbet.

»Vi vil ikke længere lade forvaltningen undersøge sig selv. Vi er bekymret for, om det her kan rokke tilliden til folkeskolerne i vores kommune. Vi skal simpelthen være sikre på, at Søndervangskolen har spillet efter de regler, som alle andre også skal.«

»Det utilfredsstillende, at man ikke har fortalt styrelsen om flere forhold. Ministeren skal jo også have tillid til, at Aarhus Kommune lever op til reglerne,« siger Hans Skou og henviser til, at Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil tidligere har krævet en redegørelse om skolen.

Børn- og Ungeudvalget skal drøfte sagen på et udvalgsmøde om aftenen den 6. oktober.

Det er har ikke været muligt at få et interview med rådmand for området, Thomas Medom fra SF.