Novo Nordisk Fonden har med et enormt millionbeløb nu doneret penge til et 'grønt' forskningscenter i Aarhus.

Forskningscentret skal tiltrække førende danske og internationale forskere, der skal tackle en af jordens presserende problemstillinger. Nemlig klimaforandringerne.

Målet med forskningscentret er at finde løsninger, der gør det muligt at indfange og genanvende CO2 fra vores atmosfære og produktionsanlæg og anvende det som råstoffer i nye produkter.

Forskningscentret, The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center, der kommer til at være forankret ved Aarhus Universitet, er det første af sin slags i verden.

Forskerne på centret skal samarbejde med industri og myndigheder om at finde nye løsninger til at nedbringe mængden af CO2 i atmosfæren.

Novo Nordisk Fonden har bevilget i alt 630 millioner kroner til projektet.

Mads Krogsgaard Thomsen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden ser et stort potentiale i centret.

»The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center vil blive en drivkraft i kampen mod den globale klimakrise. Vi er nødt til at handle hurtigt og udvikle løsninger, som kan hjælpe med ikke blot at nedbringe mængden af drivhusgasser i atmosfæren, men også omdanne den skadelige CO2 til værdifulde råmaterialer, der kan erstatte fossile brændstoffer og give os mulighed for at få negative CO2-udledninger,« siger han i en pressemeddelelse.

Centret skal blandt undersøge muligheden for at producere forstadier til plastik lavet af vand, CO2 og elektroner, eller muligheden for udviklingen af et produktionsanlæg, der bruger mikroorganismer til at omdanne CO2 til brændstof.