Din livsstil og generelle helbred kan have en sammehæng med risikoen for at udvikle demens. Det viser forskning ifølge The Guardian.

Dog er der ingen garanti mod at udvikle demens. Til gengæld kan du med simple livsstilsændringer have indflydelse på din risiko. Her er syv råd til at hjælpe med at nedsætte udviklingen af demens.

Pas på vægten
Den største risiko for at udvikle demens ses på vægten. Hvis du er overvægtig som voksen, fordobles risikoen for at udvikle demens i en senere alder. Forskning viser, at forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal også kan have indflydelse på udviklingen af demens.

Kvit smøgerne
Rygestop er vigtigt for at mindske eksponeringen til gifte, som er skadelige for hjernen, samt mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, der også påvirker hjernens sundhed.

Træn hjernen
Forskere taler om 'kognitiv træning', hvilket betyder, jo mere du bruger din hjerne, jo mere robust bliver den. Der er lidt færre tilfælde af demens blandt mennesker med lang uddannelse. En lang uddannelse er ikke nogen garanti mod demenssygdom, men højtuddannede personer udvikler som regel demens lidt senere i livet end andre og er måske også i stand til at fungere lidt bedre med sygdommen.

Vær aktiv
Forskning viser en klar sammenhæng mellem fysisk aktivitet hos midaldrende og ældre og nedsat risiko for demens senere i livet. Når du bevæger dig, stimulerer du hjernen, og det er samtidig nemmere at holde normalvægten.

Vær social
Sociale aktiviteter er en stimulerende - og ofte underholdende - aktivitet for din hjerne og dine intellektuelle funktioner. Hvis du bor alene, er det en god idé at opsøge det sociale gennem foreninger og arrangementer, hvor der er andre mennesker.

Få et stabilt sovemønster
Forstyrrelser i søvnen, såsom søvnløshed, øger risikoen for at udvikle demens senere i livet. Derfor er faste sovemønstre en god idé.

Spis Middelhavskost
Små mængder kød og fokus på korn, frugt, grøntsager, fisk, nødder og olivenolie har ifølge forskere vist positive resultater mod udviklingen af demens.