Flere årsager ligger bag sexsalg i Danmark. Mindre gruppe oplever komplekse sociale problemer, viser analyse.

4.500 personer har solgt sex mindst én gang i Danmark i løbet af sidste år.

Det viser en undersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har lavet. Det skriver VIVE i en pressemeddelelse.

Ifølge undersøgelsen er de, der sælger sex, en meget sammensat gruppe. Langtfra alle sexsælgere kan således beskrives som udsatte.

»Motivationen for at sælge sex kan være vidt forskellig fra person til person.«

»Vi har ofte en tendens til at tænke, at det handler om enten nød eller lyst, men ofte er det en blanding af flere faktorer, som gør, at man sælger sex,« siger Theresa Dyrvig Henriksen, der er forsker i VIVE, i pressemeddelelsen.

Den seneste kortlægning fra 2011 estimerede, at der var 3.100 sexsælgere i Danmark. Forskellen i de to estimater skal dog ikke nødvendigvis ses som en stigning i det faktiske antal sexsælgere, men kan også skyldes ændringer i måden, tallet er opgjort på.

»Især danske sexsælgere lægger vægt på, at salg af sex kan være en fleksibel måde at tjene penge på, som giver dem et økonomisk råderum i hverdagen.«

»Samtidig er der dog også flere både danske og udenlandske sexsælgere, som fortæller, at de befinder sig i situationer, hvor sexsalget opleves som eneste udvej på grund af for eksempel gæld, misbrug eller tvang,« siger Theresa Dyrvig Henriksen.

Forskerne har i arbejdet med den seneste kortlægning gennemgået annoncer på danske internetsider, udsendt spørgeskemaundersøgelser og brugt data fra blandt andet Rigspolitiet og Socialstyrelsen.

Kortlægningen er bestilt af Social- og Ældreministeriet.

/ritzau/