Der blev mandag foretaget 23.209 lyntest, hvoraf 438 var positive. Det viser tal fra de fire private udbydere, der udfører lyntest på statens regning.

Antallet af positive tilfælde i mandagens lyntest var på 1,89 procent, hvilket er på niveau med søndagens testrunde.

Det er femte dag i træk, at der er færre end 500 positive tilfælde, men det skal ses i lyset af, at antallet af test har været på et relativt lavt niveau i dagene efter nytår.

I perioden op til jul var der syv dage med omkring 1000 positive tilfælde om dagen, hvor der dog også blev testet markant flere.

Antallet af lyntest var mandag det laveste på en hverdag siden 27. december, og hvis man ikke betragter det som en helt almindelig hverdag, var det laveste antal siden 16. december, hvor lyntest først var ved at komme op i omdrejninger.

Der er kapacitet til 100.000 lyntest om dagen hos de fire udbydere Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink.

Dermed er det kun omkring en fjerdedel af kapaciteten, som bliver udnyttet i øjeblikket.

Lyntest er ikke lige så pålidelige til at påvise, om man er smittet med coronavirus, som de pcr-test, der bliver brugt i det offentlige.

Mellem jul og nytår kørte Statens Serum Institut (SSI) et forsøg i Taastrup, hvor man har villet undersøge pålideligheden for lyntest, men resultaterne er endnu ikke offentliggjort.

I december offentliggjorde SSI en gennemgang af syv studier fra udlandet, der har undersøgt pålideligheden af testene.

Her var træfsikkerheden i lyntest fra firmaet Abbott - som Falck og SOS International bruger - mellem 55 procent og 85,5 procent.

Det vil sige, at i nogle tilfælde - i de pågældende studier - er op mod 45 procent testet negative med en lyntest, selv om de rent faktisk var smittede.

Forskellen hænger i høj grad sammen med, om det er personer med eller uden symptomer, der er testet. For pcr-test er træfsikkerheden til sammenligning 98-99 procent.

I Danmark fraråder Sundhedsstyrelsen lyntest til personer med symptomer og nære kontakter til smittede.

Styrelsen ser lyntest som et redskab til at screene udvalgte grupper for coronavirus - for eksempel unge mellem 15-25 år.