Vi tager stadig i sommerhus af samme årsager, som da det velhavende borgerskab i 1800-tallet begyndte at sende frue og børn ud til ‘landliggerlivet’ med sol og frisk luft, der kunne styrke sundheden og gøre ungerne robuste nok til endnu en vinter i byen.

Men der er kommet nye måder at få det frirum på for bymennesker, der ikke har lyst til at eje et sommerhus alene – med alle de udgifter og pligter, det fører med sig.

ANDEL I SOMMERHUSFORENING

Mette Sofie og Tau og deres tre børn er andelshavere i tre sommerhuse, hvor de kan gå på eventyr og udforske naturen uden at skulle tænke på vedligehold og plæneklipning.

Og samtidig har de luft nok i økonomien til også at tage ud i verden, mens de andre andelshavere nyder sommerhusene.

En dag, Mette Sofie sidder og scroller på Instagram, falder hun over en annonce for Fristeder, der lokker med stemningsfulde solskinsbilleder fra skønne sommerhuse.

Fristeder er et nyt andelskoncept, hvor ni familier går sammen om at købe tre sommerhuse, som Fristeder administrerer.

Og det ramte noget i Mette Sofie.

»Det fik mig til at tænke over, hvorfor det egentligt var vigtigt for mig at eje et sommerhus selv? For vi ejer jo ikke noget selv ellers – vi bor i en andelsforening, har et kolonihavehus i en forening og er også en del af andelsgårdene – alt sammen noget, vi ejer og er en del af sammen med andre søde mennesker.«

»Vi synes, vi får meget ud af de fællesskaber, så vi tænkte, det kan vi da sikkert også få med dem i Fristeder. Mon ikke de familier går med nogle af de samme tanker og drømme som os?«

Mette Sofie og Tau tog kontakt til Stine Honoré, stifteren af Fristeder og administrator for den forening af ni sommerhusejere, som Mette Sofie og Tau er en del af.

Den første af sin slags i Fristeder, og Mette Sofie og Tau er nu andelshavere i tre sommerhuse, ét ved Bjerge Sydstrand, en ødegård i Sverige og så et nyt sommerhus, der er ved at blive bygget færdigt på Møn.

Alle sommerhuse, man nemt kan komme til inden for et par timer fra København.

»Det er jo også en dejlig følelse at eje noget selv, men det føler jeg faktisk også, vi gør nu. Jeg kan godt lide at dele noget med andre, og jeg synes, vi får flere fordele ud af det. Vi er en familie, der også er eventyrlystne og vil ud og bruge naturen omkring os, og nu har vi tre meget forskellige steder, vi kan bruge og udforske.«

»Samtidig har vi luft i økonomien til, at vi stadig kan rejse ud og opleve verden uden at have dårlig samvittighed over, at der står et sommerhus, der ikke bliver brugt,« fortæller Mette Sofie.

Familien har været en del af Fristeder i et år nu og har tilbragt flere ferier og weekender i sommerhuset på Vestsjælland og ødegården i Sverige, mens de kan se frem til, at det nybyggede hus af på Møn bliver færdigt.

Bookinger foregår efter tur, med Fristeder som administrator, mens det endelige bookingsystem er ved at blive færdigt.

Familien har nydt de svenske skove og den vestsjællandske kyst, de har fisket, fanget en gedde, roet, badet, cyklet og nydt fridage og frihed i deres nye fristeder.

»For mig er det luksus, at vi bare kan komme og være der. Holde fri og nyde det,« siger Mette Sofie.

FÆLLESKØB AF UDENLANDSKE LUKSUSHUSE

De ville ikke have råd til at købe et lækkert feriehus i udlandet med plads til hele familien, men ved at investere i feriekonceptet 21-5 har Birgitte og Kim fået adgang til attraktive boliger i populære feriemål i Europa, hvor de kun skal nyde.

Når Birgitte og Kim ankommer til deres feriehus i Toscana, så er køleskabet fyldt med lidt lækre småretter, der ligger rødvin på hylden, rene håndklæder på badeværelset, og cyklerne står pumpede og klar ude i garagen.

Det samme når de ankommer til sommerhuset i Provence, Barcelona, på Mallorca eller i Chamonix.

For Birgitte og Kim er en del af feriehuskonceptet 21-5, hvor 21 familier ejer fem sommerboliger i udlandet sammen.

Foto: Privatfoto
Vis mere

Faktisk har parret lige solgt deres andel i den forening, de har været en del af siden 2017 for at rykke op i en kategori med større huse i samme koncept.

»Vi har simpelthen oplevet, at det her er nøglen til, at vores voksne børn gider at holde ferie med os, så nu gælder det om at have plads til os alle sammen,« fortæller Kim, der blev interesseret i konceptet for omkring ti år siden.

»Jeg tænkte, at dele-tanken jo er super god, så man ikke står med byrden ved at vedligeholde og alt det der selv, mens man får alle fordelene ved at købe store, lækre feriehuse i en prisklasse, man aldrig selv ville have haft råd til alene,« siger Kim.

21-5 er et dansk koncept etableret af Laila og Anders Køj tilbage i 2008.

Den første forening af 21 familier blev stiftet i 2012, og siden er mere end 50 foreninger med hver 21 familier fulgt efter.

Ideen er, at 21-5 udvælger og renoverer attraktive boliger i populære feriemål i Europa og administrerer alt omkring køb, vedligehold, indretning og alt derimellem.

De 21 familier i hver forening ejer de fem boliger sammen, har hver investeret det samme og har adgang til dem med et pointsystem, hvor højsæson ‘koster’ flere point end ugerne uden for skoleferierne.

De fleste familier har adgang til deres feriehuse mellem 12 og 16 uger om året. Husene er i den eksklusive ende og udvalgt for deres særlige beliggenhed med udsigt til hav og vinmarker, nærhed til lufthavnen osv.

For Birgitte og Kim har konceptet været en succes fra begyndelsen.

»Vi kender flere, der har hus sydpå, og har mødt nogle af dem i lufthavnen. Mens vi er glade og brune og afslappede, når vi er på vej hjem efter en uge i vores hus, så er de blege, har malerpletter i håret og er trætte af at sætte hus i stand,« siger Kim, der elsker at rejse og opleve, men samtidig foretrækker at gøre det i omgivelser, der føles hjemlige.

»Vi kan ikke li’ at bo på hotel, når vi rejser. Vi elsker at lave mad, købe ind på markedet, cykle rundt og udforske stedet. Når vi kommer ned til vores 21-5-boliger, er der cykler og elcykler, selv i Toscana, hvor der er store stigninger i landskabet, cykler vi rundt, tager på markedet og køber ind. Så står vi der på vores skønne terrasser med udsigt og kokkererer selv, fortæller Kim.

SOMMERHUSKOLLEKTIV MED VENNERNE


Som kommende solomor er det optimalt for Anne Sofie at eje et sommerhus sammen sine venner, hvor alle bidrager til fællesskabet med det, de har lyst til.

Da et par i Anne Sofies flok af gamle gymnasievenner skrev ud i deres Facebook-gruppe en dag, at de lige ville køre ud og se på nogle sommerhuse, er der nogen der vil være med? – svarede alle med et stort JA!

»Alle var med på ideen, så vi kunne hurtigt se, at vi så skulle udvide søgningen til nogle lidt større sommerhuse,« fortæller Anne Sofie.

Syv par, to singler og 11, snart 12, børn meldte sig under sommerhusfanerne og er gået hele vejen videre med projektet, der er endt ud i en 250 kvm flexbolig på Falster, som alle voksne nu er andelshavere i med et indskud på 200.000 per person.

Flokken var ude og se på flere huse efter kriterierne om, at sommerhuset skulle være inden for maks. halvanden times kørsel fra København, og at offentlig transport skulle være en reel mulighed.

Herudover ledte de efter et hus, de kunne være sammen i flere familier ad gangen – for samværet med hinanden var et af de væsentligste parametre for projektet.

»Vi har nok brugt omkring 30 timer på Zoom, hvor vi har vendt og drejet alle aspekter af det her sommerhuskøb. Hvad vi forventede af hinanden, hvad vi håbede på, hvad vi var bekymrede for.«

»De sociale rammer for sommerhuset, prioriteringer for arbejdsindsats, skulle man have lov til at være der alene, invitere andre venner og familie på besøg,« fortæller Anne Sofie.

Og så var der selvfølgelig økonomien. Både i forhold til sommerhusets købspris, indskud, vedligehold og drift – et potentielt pinsomt emne, der krævede total ærlighed i venneflokken.

»Det var benhårdt og super følsomt at tale økonomi, for det handler jo ikke kun om penge, men om ens livssituation, prioriteringer og smertegrænse, der er meget forskellig.«

»Det krævede, at vi skulle dele noget af det allermest private med hinanden, for eksempel stod jeg selv midt i et kærestebrud i processen, som jeg blev nødt til at dele med de andre, for det ændrede jo ved både min og projektets økonomi. Vi havde utroligt mange og lange snakke, hvor den del blev talt igennem.«

Anne Sofie og resten af venneflokken har nedsat arbejdsgrupper, der tager sig af indretning, have, vedligeholdelse, budgetter og så videre, de evaluerer og fordeler penge til nye projekter på den årlige generalforsamling.

Gruppen kender hinanden godt, mange af dem har rejst sammen før, holdt sommerhusferier og været på festivaler sammen. Og nu ejer de altså også et sommerhus på Falster sammen. Et 250 kvadratmeter stort træhus, med plads til (næsten) alle på én gang og en stor have på 14.000 kvm med køkkenhave og masser af plads til alle sommerhusets unger.

For Anne Sofie har især samværet mellem vennerne og børnene været en vigtig præmis. Hun er højgravid med sit første barn, en datter, som hun skal være solomor for.

»Jeg tænker meget på landsbyen og it takes a village to raise a child, for mig som solomor er det genialt med et sted, hvor jeg kan komme og være en del af et fællesskab, og hvor min datter kan få nære relationer med de andre børn og voksne. For mig er det her virkelig en optimal løsning, og jeg tænker meget over, hvorfor vi ikke altid går sammen sådan her.«