Under en russisk invasion skal Bornholms soldater kunne angribe objekter som droner, siger hjemmeværnschef.

I weekenden øver over 200 soldater sig på at forsvare Bornholm i tilfælde af en russisk invasion.

Øvelsen er 48 timer lang og markerer Bornholms forsvarsopgaver efter Ruslands invasion af Ukraine, siger chefen for Det Bornholmske Hjemmeværn (DBH), oberstløjtnant Ulrik Skytte.

- Ruslands angreb på Ukraine har aktualiseret militærets betydning for os. Det betyder, at vi i hjemmeværnet her på Bornholm er meget opmærksomme på, hvordan vi tilpasser vores militære uddannelse til trusselsniveauet, siger han.

Deltagerne består af frivillige fra Det Bornholmske Hjemmeværn, værnepligtige fra Almegårds Kaserne og hjemmeværnssoldater fra Sverige.

Da Ritzau fanger oberstløjtnanten, er øvelsen i fuld gang, og han må tage telefonen ude i den bornholmske natur.

DBH bevogter normalt kritisk infrastruktur, men de står over for endnu større opgaver.

- Der er ingen, der tror på, at russerne kommer i land i store panserkolonner på Dueodde Strand, men vi ser mere ind i komplekse scenarier, siger han.

Det betyder blandt andet, at soldaterne i weekenden trænes i at observere og benytte droner - på begge sider af fronten.

- Vi prøver at holde øje med, hvad modstanderne gør og følge deres bevægelser. Det stresser både modstanderen og os selv.

- Det gør, at man kan komme mere rundt og se, hvad der foregår, uden nødvendigvis at skulle placere sig selv i en sårbar situation, siger han.

Bornholms placering i Østersøen er det østligste punkt i Danmark. Det ligger cirka lige så langt fra Kaliningrad i Rusland, som det ligger fra Ringkøbing i Vestjylland.

Øvelsen foregår blandt andet i områderne Østerlarsker Plantage, Rø Plantage, Vestermarie Plantage, Vestre Indlæg, Nyker Plantage, Bornholms Lufthavn og havnene i Tejn og Rønne.

1200 soldater i Landsregion Øst på Sjælland og Bornholm har øvelser i denne weekend.

/ritzau/