Gymnasieelever over hele landet har et særligt ønske i de her dage: seksualundervisning på skoleskemaet.

Derfor er de gået sammen med Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, DGS, om at arrangere en strejke 10. februar, hvor deres bønner forhåbentlig vil blive hørt.

En af de gymnasieelever, der vil deltage i strejken, er 18-årige Madeleine Steenberg Williams, der går i 3.g på Bagsværd Kostskole på Sjælland.

»Sex skal belyses på en anden måde. De fleste har deres seksuelle debut som 16-årig, og derfor vil det give mening at have seksualundervisning i gymnasiet,« fortæller hun.

Men det skal ikke være seksualundervisning på samme måde som i folkeskolen, hvor man putter et kondom på en flamingo-penis eller ser, hvordan en tampon udvider sig i et glas vand – altså hvor der er størst fokus på sikker sex og reproduktion.

»Samtykkeloven, og hvad den betyder, er vigtig at tage fat i. Det handler om at lære hinandens grænser at kende. Desuden er normkritik vigtig. Vi skal lære noget andet end heteronormativ sex, hvilke nydelsesfaktorer der kan være, og at der ligger meget mere bag sex end 'bare' kondomer og p-piller,« forklarer Madeleine Steenberg Williams.

For som tingene ser ud nu, vil man som gymnasieelev kun få en lille snert af seksualundervisning, hvis man vælger biologi som et af sine fag. Men det er langtfra alle, der gør det. Derfor skal det være en fast del af pensum for alle.

Derudover efterlyser Madeleine Steenberg Williams, at undervisningen ikke bliver kønsopdelt. For ifølge hende er det vigtigt, at man lærer om hinandens kroppe og lyster, og at man kan tale åbent om det.

Men hvordan skal man kunne presse endnu et fag ind i et travlt skema?

Det har forkvinde og talsperson Alma Tynell fra DGS et bud på:

»Det er lidt en svær problemstilling, som vi har været i dialog med både politikere og Børne- og Undervisningsministeriet omkring,« forklarer hun og fortsætter:

»Vi vil kigge hen mod at bruge fællestimer på seksualundervisningen. Der er ikke tale om, at det skal være et fag som dansk og matematik, som man har hver uge, men noget man har et par timer om året.«

Forkvinden fortæller, at den idé har fået opbakning af »en bred palet af partier«.

»Vi håber, det kan lade sig gøre. Vi er også klar på, at der kan være nogle andre modeller. Vi tror bestemt, det er realistisk at få indført på en eller anden måde,« lyder det fra Alma Tynell.

Madeleine Steenberg Williams fra Bagsværd Gymnsium fortæller, at en anden løsning kunne være den, man bruger på Christianshavn Gymnasium i København.

Her har man de sidste par år brugt uge 6 til at have en slags workshop med seksualundervisning.

Selve strejken bliver afholdt på Christianshavn Gymnasium, hvor der vil være foredragsholdere fra blandt andet LGBT+ Danmark og Sex og Samfund, der vil afholde seksualundervisning.

Begivenheden vil blive livestreamet, så gymnasieelever over hele landet kan følge med.