Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Titusindvis af husstande risikerer en mærkbart større varmeregning i de kommende år.

Det bliver en af konsekvenserne, hvis Roskilde-vartegnet Argo skal lukke, selvom det blot er syv år siden, affaldsforbrændingsanlægget blev taget i drift.

»Jeg er dybt overrasket og forundret. Vi er ikke varslet om det her på nogen som helst måde,« siger direktør for Argo Trine Lindegaard Holmberg.

Hendes reaktion kommer, efter Kommunernes Landsforening (KL) torsdag aften offentliggjorde en såkaldt 'dødsliste'.

Her optræder Argo, hvilket dermed placerer sorteper hos tusinder af borgere i Roskilde-området samt store dele af Storkøbenhavn.

»Vi har de laveste fjernvarmepriser i det storkøbenhavnske område, og hvis vi lukker, betyder det, at det vil blive dyrere at være forbruger eller borger,« siger Argos bestyrelsesformand, Niels Hörup (V), der også er borgmester i Solrød Kommune.

Argo er det tredjestørste affaldsforbrændingsanlæg i landet og blev under stor bevågenhed indviet af kronprins Frederik.

Men regeringen og forligskredsen besluttede i juni, at der skal lukkes flere affaldsforbrændingsanlæg i Danmark. Det skyldes en målsætning om, at forbrændingskapaciteten i landet skal reduceres med 30 procent.

Kraftvarmeanlægget i Roskilde producerer varme til 60.000 husstande.
Kraftvarmeanlægget i Roskilde producerer varme til 60.000 husstande. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Vis mere

Argo producerer varme til 60.000 husstande. Men det er samtlige 170.000 husstande, der får deres varme fra VEKS, Vestegnens Kraftvarmeselskab, som Argo sælger varmen videre til, der kan se frem til en større regning.

Ifølge VEKS vil ekstraregningen lyde på 1.200-1.300 kroner årligt.

Trine Lindegaard Holmberg undrer sig over, at det overhovedet er kommet på tale at lukke Argo.

»Vi har et af de nyeste og bedste forbrændingsanlæg i Danmark, og vi har de laveste fjernvarmepriser i hele området,« siger hun.

Niels Hörup fortæller, at han decideret er rystet over at se Argo på dødslisten.

»Vi er sat i verden for at sikre den miljømæssigt bedste løsning til de lavest mulige priser. Det er vores strategi, som vi er nået rigtig langt med. Derfor er det selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at vi optræder på en liste over affaldsanlæg, der skal lukke. Jeg tror, at alle i branchen med bind for øjnene ville have sagt: 'Det bliver i hvert fald ikke Argo.' Jeg er rystet,« siger bestyrelsesformanden.

Niels Hörup oplyser, at Argo har en gæld på 1,3 milliarder kroner, som skulle være betalt af ved at drive den videre i 25 år endnu.

Ifølge aftalen fra juni skulle KL udpege de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning.

»Vi er nået frem til en plan, der både tager hensyn til, hvad der er bedst for klimaet og den danske samfundsøkonomi. Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let opgave,« siger KLs formand, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

Niels Hörup mener ikke, at lukningen af Argo lever op til kriteriet om, at det er de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg, der skal lukke.

Ifølge bestyrelsesformanden vil lukningen af Argo blot medføre, at varmeproduktionen skal erstattes af produktion baseret på træpiller. Dette er uhensigtsmæssigt, da intentionen i regeringens klimahandlingsplan er at reducere forbruget af biomasse, lyder det.

Trine Lindegaard Holmberg ser for sig, at lukningen af Argo kan få en miljømæssig slagside.

»Jeg er bekymret for, at vi kan blive lukket for tidligt, så vi på landsplan pludselig står med affald, vi ikke kan forbrænde og anvende til energi, så vi i stedet må placere affaldet på lossepladser, hvilket er den miljømæssigt dårligste løsning,« siger hun.

Andre læser også