Etårige Kaya fik forleden en bøde, da hun var ude at køre metro med sin mormor, tvillingebror Villum og storesøster Elly på fire. Mormoren havde tjekket ind på sit rejsekort i den tro, at børn under 12 år kørte gratis med - men sådan fungerer det altså ikke, fandt hun hurtigt ud af.

»Kontrolløren ville have, jeg skulle udfylde et papir, og der skrev jeg mit eget navn. Men så sagde hun ‘nej nej, det må du ikke’, og så rev hun den i stykker. Jeg skulle skrive Kayas navn, adresse og fødselsdato. Jeg tænkte, ‘det her kan du slet ikke’, men jeg var bange for, at en stemning ville blive pisket op,« fortæller Kayas mormor, 71-årige Irene Dahl, til B.T.

Mormor Irene Dahl med de to tvillinger Kaya og Villum på et år.
Mormor Irene Dahl med de to tvillinger Kaya og Villum på et år. Foto: PRIVATFOTO
Vis mere

Hun er stadig rystet og forundret over den situation, der udspillede sig i metroen for øjnene af hendes børnebørn først på ugen, da en kvindelig kontrollør stoppede dem og sagde, at de havde én for meget med på rejsen:

»Hun tog så et billede af mit rejsekort og sagde, jeg ikke kunne få bøden, fordi jeg havde min rejsehjemmel i orden. Jeg tog det meget muntert og sagde ‘nu, hvor det er tvillinger, gælder det så ikke for én?’«

Men det syntes kontrolløren, ikke var sjovt.

»Hun tog det virkelig alvorligt, så hvis jeg begyndte at modsige, ville hun nok blive meget vred,« siger Irene Dahl.

Det umulige valg

Hun fortæller, at kontrolløren straks bad hende vælge, hvem af børnebørnene der skulle have bøden.

»Jeg ville ikke give den til den fireårige, fordi hun forstod ligesom, hvad der skete - og så måtte jeg selv finde ud af, hvem af tvillingerne der skulle have den. Og så valgte jeg bare én af dem, og det blev så Kaya,« siger hun.

Det hele sydede og boblede inde i mormoren, men hun prøvede at tage det så muntert som muligt, da hun var bange for, at børnene ville blive urolige, hvis hun hævede stemmen.

»Jeg kiggede rundt på de andre passagerer, fordi jeg regnede med, at folk ville reagere - men det var der ingen, der gjorde,« fortæller Irene Dahl.

Den eneste, der reagerede, var det ældste barnebarn.

»Så sagde hende på fire, Elly, ‘ej mormor, du har fået en billet til’, og så sagde jeg, at det var altså en dyr én,« griner Irene Dahl.

Da hun kommer hjem til computeren for at skrive en klage, bliver situationen endnu mere absurd for hende. For at kunne klage på vegne af Kaya skal Kaya underskrive en fuldmagt. Men Kaya er ét år og kan ikke holde på en kuglepen endnu.

Kaya kan nu sige, hun fik sin første afgift som etårig.
Kaya kan nu sige, hun fik sin første afgift som etårig. Foto: PRIVATFOTO
Vis mere

Rigtige procedure

Beannie Kauling Sloth, der er kommunikationskonsulent i Metro Service, fortæller dog, at det er misforstået, at Kaya skal underskrive en fuldmagt, da det kun gælder ved personer over 18.

Men derudover siger hun, at der er fulgt den rigtige procedure. Det var etårige Kaya, der skulle have afgiften.

»Når vi ikke kan udstede afgift til mormoren, fordi hun har gyldig rejsehjemmel, så er det jo, fordi systemet er sådan. Hvis vi skriver mormorens informationer på, kan hun jo sige, hun havde et rejsekort, hvor hun kan vise, hun var tjekket ind,« siger Beannie Kauling Sloth til B.T.

Men om etårige i fremtiden skal straffes for deres bedsteforældres uvidenhed, ved hun ikke:

»Vi kommer selvfølgelig til at tale internt om, hvorvidt det er den praksis, vi fortsat vil følge. Men jeg vil ikke sige, vi sætter noget i gang for at ændre det - nødvendigvis.«