Er det normalt at føle sig nedtrykt og måske endda deprimeret, når man holder op?

Ja! Folk, der ikke normalt lider af depressioner, fortæller af og til om, at de oplever korte anfald af tristhed, efter at de er holdt op med at ryge.

Folk, der før i tiden har lidt af klinisk depression, oplever ofte en smule depression fra den første uge, efter at de er holdt op, og det kan vare lige fra nogle uger til flere måneder.

Nedtrykthed og depression bliver ofte nævnt som en årsag til folks tilbagefald. I en undersøgelse angav 43 % af de rygere, der havde haft tilbagefald, at deres dårlige humør havde forårsaget tilbagefaldet.

Hvad forårsager depression, når du er holdt op?


Man ved ikke meget om, hvorfor folk kan opleve depressioner, efter at de er holdt op med at ryge, og der forskes en del i emnet. Forskningen viser dog, at depression kan skyldes en kombination af følgende:

- Brug af cigaretter for at håndtere stress og følelser. Nogle mennesker har endnu ikke erstattet cigaretterne med sunde alternativer.

- Manglende erkendelse af depression, fordi cigaretterne har maskeret det. Cigaretrøg har egenskaber, der minder om antidepressive midler, og påvirker muligvis de dopamine og adrenerge systemer samt forårsager stimulering af hjernebarken.

- Brug af nikotin for at lindre stresspåvirkningerne. De fleste mennesker er mere følsomme over for stress, hvis de er deprimerede.

- Oplevelser af tab eller sorg, som hvis man havde mistet "sin bedste ven".

- Oplevelse af depression forårsaget af rygning. Rygning kan faktisk forårsage depression, fordi hjernen vedvarende bliver udsat for og påvirket af kemikalier. Folk føler faktisk ikke altid en eksisterende depression, før de holder op med at ryge på grund af cigaretternes antidepressive kvaliteter.

Hvad kan jeg gøre?


Erstat rygningen med andre, sunde håndteringsstrategier. Vær fysisk aktiv i 20-30 minutter, mindst tre gange om ugen, for at reducere stress og komme i bedre humør.

- Brug nikotinprodukter som Nicotinell

- Lær mere om adfærdsterapi og budskaber til dig selv, som er enkle, medicinfrie måder at klare depressioner på.

- Vær tålmodig med dig selv.

- Bemærk fremskridt, og beløn dig selv for dem.

- Tal med andre. Tal med din læge eller med en terapeut, hvis du stadig oplever problemer, efter at du har prøvet med selvhjælp.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tidligere har fået diagnosticeret klinisk depression?Der er større risiko for, at folk, der tidligere har fået stillet diagnosen klinisk depression, kan få depressioner, når de holder op med at ryge. Det vil være en god idé, hvis man i sådan et tilfælde taler med sin læge om eventuelt at komme i behandlig for depression og kommer på rygeafvænning samtidig.

Indledende undersøgelser har vist, at adfærdsterapi om håndtering af depressioner kan hjælpe folk, der holder op med at ryge. Derudover kan nikotinprodukterer som Nicotinell være særligt fordelagtigt for folk, der er depressive eller har en fortid med depressioner.

Folk, der har fået stillet diagnosen klinisk depression og tager medicin, fx antidepressive midler, skal tale med deres læge, hvis depressionen forværres. Nogle gange er det nødvendigt med små justeringer i medicineringen, når man holder op med at ryge.