Af Sille kristine Rasmussen,  redaktør, Netdoktor

I den første tid som ikkeryger er livet fyldt med fristelser. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige faldgruber og få gode råd til, hvordan du slipper udenom.   

Bare liiiige en enkelt cigaret... Den tanke strejfer de fleste, der kort tid efter et rygestop sidder i festligt lag med god mad og alkohol på bordet. Og for mange bliver den trang det første bump på vejen mod et røgfrit liv.

Festen er første udfordring

Faktisk er netop middage og fester den hyppigste grund til, at danskerne begynder at ryge igen. Det viser en undersøgelse, som YouGov i sommer udarbejdede på vegne af Johnson & Johnson.

Hvis du selv vil undgå at snuble i rygefælden, er det en god idé helt at holde sig fra festlige begivenheder, indtil du har fået godt greb i dit rygestop. Det kan virke trist, men husk på,  at det kun er en periode. Senere hen kan du sagtens feste igen.

Når du føler dig parat til at tage udfordringen op, så prøv at holde igen med alkoholen. Promillerne i blodet kan sløre din dømmekraft, så du ender med at bilde dig selv ind, at du sagtens kan styre det. Men det kan de færreste. Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver 9 ud af 10 eksrygere fuldtidsrygere igen, når de kaster sig ud i at prøve at være festrygere.

Og hva' så, hvis du alligevel kom til at ryge og dagen derop vågner op med røg i lungerne og en dårlig smag i munden? Så tilgiv dig selv for dit fejltrin, og beslut dig for, at det ikke skal ødelægge din vej mod et røgfrit liv. Gentag eventuelt højt for dig selv, at du er fast besluttet på at fortsætte, og overvej det en ekstra gang, inden du drager til fest igen lige med det samme.

Læs mere: 5 gode råd til kvitte smøgerne

Abstinenserne får dig på afveje

Stærk rygetrang, utilpashed, rastløshed, humørsvingninger og koncentrationsproblemer er velkendte abstinenssymptomer for de fleste eksrygere, og ifølge undersøgelsen fra YouGov er  netop abstinenser en anden hyppig grund til, at eksrygere får tilbagefald.

Abstinenssymptomerne opstår, fordi  balancen i centralnervesystemet bliver forstyrret, når kroppen ikke længere får nikotin. Når du kan mærke trangen komme over dig, skal du først og fremmest berolige dig selv med, at abstinenser kommer i korte bølger på 5-7 minutter for derefter at aftage igen. Og på et tidspunkt forsvinder de helt. Når abstinenserne kommer, så prøv at aflede dig selv. Du kan for eksempel gå en tur, børste dine tænder, spise en sukkerfri pastil, gøre rent, tælle til 100 eller fokusere på et dybt og roligt åndedræt.

Stress kan nedbryde nye vaner

Stress på arbejdet er en tredje hyppig grund, at danskerne bryder et rygestop, viser undersøgelsen fra YouGov. Når man bliver stresset, er man tilbøjelig til at gribe fat i de gamle, velkendte mønstre, fordi man ikke har det overskud, det kræver at holde fast i de nye vaner.

Desuden opleves stressen måske kraftigere end tidligere, fordi man ikke længere har sin 'støttepind' at læne sig op ad. Når man ryger, påvirker nikotinen centralnervesystemet, så ubehagelige følelser som stress, rastløshed og uro dæmpes. På den måde kan tobakken fungere som et psykologisk redskab, som man kan bruge til at kontrollere sine egne følelser og sindsstemninger med. Når man ikke længere har cigaretten at støtte sig op af, skal man selv til at lære at håndtere de svære følelser.

Hvis du kan mærke stressperlerne på overlæben, så tag dit rygestop seriøst, og prøv om du kan ændre på situationen. Bevæg dig, gå en tur eller tal med familie, venner eller kolleger, når du kan mærke, at du er ved at brænde sammen.

Triste tanker kan lokke dig fordærv

At holde med at ryge føles som at miste sin mest trofaste følgesvend, og det kan gå så meget ud over humøret, at man starter igen. I følge undersøgelsen fra YouGov er det dårlige humør endnu en typisk grund til droppe rygestoppet.

Hvis du kan mærke tristheden gribe dig, så prøv, om du kan handle i stedet for at synke ned i en afgrund af selvmedlidenhed. Ring og tal med en ven - og meget gerne én, der selv har været igennem et rygestop og ved, hvad du går igennem. Husk, at en cigaret ikke gør dig glad - den dæmper bare dine abstinenser og fodrer dit behov for at fortsætte en gammelkendt vane.

Læs mere: Her er faserne, du skal igennem før du bliver røgfri

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kort om YouGov-undersøgelsen:

Yougov har på vegne af Johnson & Johnson spurgt 1521 danske rygere og forhenværende rygere, og af heraf har 713 svaret, at de er begyndt at ryge igen efter et rygestop.

De 10 hyppigst angivne årsager var:

  • Jeg var til fest/hyggestund/middag: 27 procent
  • Jeg havde for mange abstinenser: 15 procent
  • Jeg følte mig trist - 15 procent
  • Jeg havde drukket lidt for meget alkohol - 15 procent
  • Mine venner røg - 14 procent
  • Jeg var stresset på grund af for mange arbejdsopgaver - 13 procent
  • Min livskvalitet forsvandt - 11 procent
  • Min ægtefælle/samlever røg stadig - 10 procent
  • Jeg tog på i vægt - 9 procent
  • Sygdom i familien - 7 procent

Kilde: Avisen.dk

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------