Selvom det er en kæmpe udfordring for de fleste rygere at holde op med at ryge, mærker de fordelene ved et rygestop næsten med det samme – allerede 20 minutter efter, den sidste cigaret er slukket, reagerer kroppen positivt. Og de positive effekter fortsætter dag for dag, uge for uge, år for år.

Når du holder op med at ryge, vil du kunne mærke fordelene ved dit rygestop næsten med det samme. Allerede efter 20 minutter nyder kroppen godt af din beslutning, og efter få dage uden røg vil din lugte- og smagssans være forbedret, og risikoen for blodpropper er nedsat. Herefter går det kun fremad, og du kan nyde fordelene ved at være ikke-ryger resten af dit liv.

Og det er aldrig for sent at kvitte tobakken. Selv om du har røget i mange år og ikke er helt ung længere, så er der gevinster ved et rygestop. Det kan altid betale sig at stoppe.

Husk: Det giver livskvalitet at blive røgfri – et succesfuldt rygestop gør dig stolt, og du vil ikke fortryde din beslutning.


Gevinster ved et rygestop

Nedenfor kan du se, hvordan din krop gradvist vil få det bedre, når du holder op med at ryge.

20 minutter
Blodtrykket og pulsen vender tilbage til normale niveauer. Kropstemperaturen stiger.

8 timer
Niveauet af kulilte i blodet falder, og niveauet af ilt i blodet bliver normalt.

24 timer
Risikoen for at få et hjertetilfælde falder. Kroppen skiller sig af med den sidste røg i lungerne – måske mærker du dette som hoste.

2 dage
Din ånde er friskere, og din lugte- og smagssans er forbedret. Du har ikke mere nikotin i kroppen. Kulilten er nu ude af kroppen, og din kondition er derfor bedre.

3 dage
Bronkierne i lungerne begynder at slappe af – du vil kunne mærke, at vejrtrækningen forbedres.

2 uger - 9 måneder
Rygerhosten forsvinder, og din lungekapacitet og fysiske form bliver bedre. Blodomløbet bliver også bedre, så dine hænder og fødder føles varmere. Din hud får en sundere kulør og dit hår bliver sundere. Rynkerne omkring din mund bliver mindre synlige, og huden får nu rynker i normalt tempo. Din frugtbarhed er øget, og det bliver lettere at få børn. Du får nye fimrehår i luftvejene, og din risiko for at få en blodprop falder.

1 år
Risikoen for at få et hjertetilfælde eller en anden hjerte-karsygdom er halveret. Samtidig falder risikoen for at få lungeemfysemer, mavesår og løse tænder (paradentose).

5 år
Risikoen for at få lungekræft og kræft i munden og svælget er halveret, og du har nu samme risiko for at få blodpropper som en, der aldrig har røget.

10 år
Du har ikke større risiko for at få kræft end en, der aldrig har røget!

Og bedre sex!
Når blodomløbet i kroppens livsvigtige organer bliver bedre, stiger lysten til sex og energiniveauet også. Derudover har kvinder større chance for at blive gravid, og risikoen for spontan abort nedsættes. Mænds sædkvalitet vil ofte også blive bedre.

For at få hjælp til dit rygestop, klik her.