Ifølge Sundhedsstyrelsen ønsker hele 60 procent af alle, der ryger til daglig, at holde op, og halvdelen vil gerne have hjælp til at holde op med at ryge. Men hvilken hjælp er der at få? Netdoktor guider dig gennem de mest populære metoder.

Af: Lone Elisabeth Tangvig, redaktør, Netdoktor.dk

Nikotinerstatning

Tyggegummi, plastre, mund- og næsesprays. Der findes et hav af forskellige nikotinerstatningsprodukter.  Nikotinerstatning er et meget populært som hjælp ved et rygestop og produkterne er desuden blandt de mest solgte former for håndkøbsmedicin på apotekerne. Fælles for dem alle er, at de indeholder små doser af nikotin, som er det vanedannende stof i cigaretter. Men cigaretter indeholder også en lang række andre skadelige stoffer - og dem slipper man altså for, hvis man benytter nikotinerstatning.

Læs mere: 5 gode råd til at kvitte smøgerne

Jamen, bliver man så ikke bare afhængig af nikotinerstatningen? Både jo og nej. Erstatningsprodukterne kan bruges som 'krykker', indtil man lærer at stå på egne ben igen uden cigaretternes virkning. De virker især, hvis man har været meget fysisk afhængig af cigaretterne. Man får på denne måde mulighed for at tage én ting ad gangen: Først vænner man sig af med den psykiske afhængighed og lidt efter lidt også den fysiske.

Men for ikke at blive afhængig er det vigtigt, at man sørger for at trappe ned for brugen af erstatningsprodukterne efter nogle uger og desuden stopper  helt med brugen efter tre til seks måneder.

E-cigaretter

E-cigaretter er er blevet meget populære i de seneste år. Mange fortæller, at de ved hjælp af e-cigaretter trapper ned i forbruget af almindelige cigaretter. Og det kan jo i og for sig lyde meget godt.

Der er dog stor usikkerhed om, hvorvidt -cigaretter virker som et egentligt rygestopmiddel, eller om man blot bliver afhængig af et andet produkt. Tilmed et produkt, som både danske og internationale organisationer advarer mod,  fordi man stadig ikke ved, om de kan skade på lang sigt.

Der findes mange forskellige typer e-væsker og e-cigaretter, og der er ingen statslig kontrol med det. Det er derimod op til producenten selv at deklarere væskerne korrekt og sikre, at der ikke er skadelige stoffer i deres produkter.  Der er ikke nogen systematisk kontrol af e-væsker fra myndighedernes side, og derfor har man som forbruger ingen garanti for, at væskerne (kun) indeholder de indholdsstoffer, der er deklareret.

Læs mere: Kan e-cigaretter hjælpe ved rygestop?


Rygestopkurser

I langt de fleste kommuner findes der rygestopkurser, hvor man møder andre, der også ønsker at holde op med at ryge.  Kurserne ledes af en uddannet rygestoprådgiver, og der er typisk mellem 8- 15 personer på hvert hold.

I løbet af halvanden måned skal man møde op 5 gange. De første par gange vil handle om at forberede rygestoppet og få konkrete værktøjer til, hvordan man kommer igennem hele rygestopforløbet. Rygestopkurser har den fordel, at man kan støtte hinanden og dele erfaringer. Undersøgelser viser, at antallet af personer, der stadig er røgfrie et år efter rygestopkurset, er mellem 20-30 procent. Man kan læse mere om  de gratis rygestopkurser på sin kommunes hjemmeside.


Online hjælp

Der er gratis hjælp at finde på nettet og mobilen. Stoplinjen, der er Sundhedsstyrelsens rygestopsite, har både en telefonrådgivning og et debatfora, hvor man kan udveksle erfaringer med andre i samme situation.  Kræftens Bekæmpelse har også et gratis rygestoptilbud, hvor man modtager sms'er og mails med hjælp og støtte. Netdoktors site Kvit.dk tilbyder et gratis rygestopprogram, der løber over 90 dage.

Der findes desuden en række gratis apps, man kan downloade fra sin mobil. Søg på rygestop i App Store, så får man overblikket over udvalget.


Psykologiske redskaber

Forståelse af den mentale proces i et rygestopforløb er lige så vigtig som forståelse af den fysiske. Her kan gode bøger om emnet anbefales. En hvilken som helst boghandler eller bibliotekar vil kunne hjælpe med relevante titler.  Alternativt findes der også viden om de psykologiske faser på nettet samt konkrete redskaber om for eksempel visualiserings- og afledningsteknikker,  der kan være en stor hjælp, når rygetrangen melder sig.

Læs mere: Her er faserne, alle skal igennem, før de er røgfrie



Kilder:
Sundhedsstyrelsen, Undersøgelse af danskernes rygevaner 2013
Apotekerforeningen