Lyt til artiklen

I disse timer er den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj på besøg i London.

Men den ukrainske præsidents overraskende visit onsdag for at takke Storbritanniens regering og bede om yderligere militær støtte har også et mere bemærkelsesværdigt stop.

For ud på eftermiddagen onsdag skal Volodymyr Zelenskyj også i audiens hos kong Charles, har det britiske kongehus nu meldt ud.

»Det er ret opsigtsvækkende, og det siger noget om, hvad Charles er for en konge,« mener B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

Kong Charles har altid været en kongelig med sine meningers mod. Alligevel er det opsigtsvækkende at se, hvordan han fortsætter med at gå politiske veje i sin nye rolle som konge, som han nu viser ved at tage imod Ukraines præsident, vurderer B.T.s royale korrespondent. Foto: Ian Vogler / AFP
Kong Charles har altid været en kongelig med sine meningers mod. Alligevel er det opsigtsvækkende at se, hvordan han fortsætter med at gå politiske veje i sin nye rolle som konge, som han nu viser ved at tage imod Ukraines præsident, vurderer B.T.s royale korrespondent. Foto: Ian Vogler / AFP Foto: IAN VOGLER
Vis mere

For mens det britiske kongehus er en apolitisk institution, så er krigen i Ukraine uundgåeligt politisk.

Men den nyudnævnte britiske monark har altid haft et ømt punkt for samfundsproblematikker, såsom eksempelvis klimaet eller nødlidende rundt om i verden.

»Mange havde nok forestillet sig, at kong Charles ville pakke sit politiske hjerte væk, når han gik fra prins til konge. Men han har haft held med det tidligere, så nu fortsætter han den vej. Det passer også meget godt til ham, og jeg kan sagtens forestille mig, at han rigtig gerne har villet tage imod Zelenskyj,« lyder det fra Jacob Heinel Jensen.

Besøget i London fra den ukrainske præsident skyldes, at man i Ukraine forventer en ny offensiv fra de russiske styrker.

Onsdag formiddag landede den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky i London, hvor han blev taget imod den britiske premiereminister Rishi Sunak. Efterfølgende ankom de til Downing Street 10. Det er præsidenten for det krigshærgede lands første besøg i det allierede Storbritanien, siden krigen brød ud for snart et år siden. Foto: Daniel LEAL / AFP
Onsdag formiddag landede den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky i London, hvor han blev taget imod den britiske premiereminister Rishi Sunak. Efterfølgende ankom de til Downing Street 10. Det er præsidenten for det krigshærgede lands første besøg i det allierede Storbritanien, siden krigen brød ud for snart et år siden. Foto: Daniel LEAL / AFP Foto: DANIEL LEAL
Vis mere

Derfor skal det diskuteres, om Storbritannien kan støtte de ukrainske styrker ved at levere flere våben samt oprettelse af et nyt træningsprogram for jetflyspiloter.

Men selvom den ukrainske præsidents besøg handler om krigsstrategi, så kan det – omend det er utraditionelt – også være fornuftigt at involvere den britiske konge, vurderer Jacob Heinel Jensen.

»Der er selvfølgelig ikke nogen, der mistænker kong Charles for ikke at gå i samme retning som hans regering,« fastslår kongehuseksperten.

»Storbritannien har lagt en klar linje om at være på Ukraines side, så derfor er det ikke farligt at sende kong Charles ind i sådan en politisk suppedas, som en krig jo også er. Tværtimod kan det være med til at løfte hans popularitet, at han viser sig som en beslutningsstærk konge, der ikke er bange for at hjælpe regeringen og vise sin støtte til nødlidende lande.«

Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent.
Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

For Jacob Heinel Jensen peger den royale audiens også på en større tendens i de europæiske kongehuse. Nemlig at de kongelige tillader sig at gå længere og længere ind på politiske banehalvdele.