Venner og familie samler sig om Dronning Margrethe, når Hendes Majestæt mandag fejrer sin 78 års fødselsdag.

Det fortæller Kjeld og Birgitta Hillingsø, som er blandt de inviterede til den private del af fødselsdagen, der er den første festlige anledning efter prins Henrik i februar gik bort og kongefamilien indledte en månedslang hofsorg.

»Dronningen bliver fejret med en middag under fuldstændig private rammer på Fredensborg Slot. Sådan som jeg ser det, er der ingen ændringer i måden, hun fejrer det, men det må vi se på aftenen. Det bliver garanteret ikke så muntert og løssluppent, som det kan blive,« siger den tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø.

Margrethes barndomsveninde fra 10 års-alderen, Birgitta Hillingsø, som deltager i fejringen af dronningen sammen med sin mand, håber stadig, at prinsens ånd vil være hos dem på aftenen.

»Det er dronningens første fødselsdag uden Henrik, men han ville være den sidste, der synes, at hun ikke skulle holde den. Det er i hans ånd at fejre det. Det er en hyggelig tanke, at prinsen sidder og følger med oppe på sin sky og synes, at det hele er herligt,« siger hun.

Kjeld og Birgitta Hillingsø har i mange år deltaget i regentens fødselsdagsfester og forventer derfor, at aftenen indebærer middag og den traditionelle hofkage med lys på.

Selvom Birgitta Hillingsø ikke på forhånd har modtaget en ønskeliste fra fødselaren, dukker hun og manden ikke tomhændet op til festen.

»Man kommer normalt med en pakke under armen. En bog, vin eller chokolade,« siger hun.

For et år siden, da dronningen fyldte 77 år, fejrede hun sin fødselsdag på Marselisborg Slot i Aarhus omgivet af Prins Henrik og resten af familien, der alle vinkede til de mange fremmødte. I år vil hun og familien vinke til danskerne fra balkonerne på Amalienborg, men denne gang står hun uden prinsen ved sin side.

Selvom det første mærkedag uden prins Henrik, vurderer Kjeld Hillingsø, at dronningen er afklaret omkring sin fødselsdag og hele situationen.

»Dronningen er meget afbalanceret. Man har ikke kunne mærke noget anderledes. Jeg har oplevet mange enker, og dronningen reagerer fattet og roligt i situationen - og situationen kan jo ikke ændres,« siger Kjeld Hillingsø.

Sognepræst Kathrine Lilleør.
Sognepræst Kathrine Lilleør. Foto: Simon Skipper
Vis mere

Et godt råd fra præsten til Dronning Margrethe: Forsøg ikke at være tapper

Sognepræst, forfatter og debattør Kathrine Lilleør anerkender, at det første år, efter man har mistet, kan være hårdt. Men ved at omgive sig med sine nærmeste og ikke 'være tapper' kan man måske finde en vej gennem sorgen.

»Det første år efter et dødsfald er der uendelig mange mærkedage. Det er ikke kun den elskedes fødselsdag eller ens egen. Det er første gang lærken synger, og første gang det sner uden ens elskede. Det er alt sammen en påmindelse om dengang, man var sammen sidste år,« siger Kathrine Lilleør, der er sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i København.

Sorgen er uforudsigelig, og ifølge sognepræsten må man derfor være taknemmelig for de dage, hvor man ikke føler tabet mest. Selvom mærkedagene kan fremstå særligt smertefulde, er det ikke nødvendigvis de situationer, hvor sorgen er værst.

HKH Dronning Margrethe og prins Henrik her sammen i oktober 2015 i Indonesien.
HKH Dronning Margrethe og prins Henrik her sammen i oktober 2015 i Indonesien. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Det er meget individuelt, hvordan man håndterer mærkedage. I sorgen bliver man sjældent ked af det på de tidspunkter, som man først troede. En sørgende kan tit føle sig utryg og nøgen for omverdenen, fordi vedkommende ikke ved, hvornår sorgen rammer,« forklarer Kathrine Lilleør.

Hendes bedste råd til de efterladte er, at man det første år ikke behøver at være tapper.

Man skal prøve at omgive sig med de personer, som gør en glad, og ifølge Kathrine Lilleør knytte sig til håbet om gensyn.

»Dronningen og jeg selv lever i troen på, at vi skal ses vores kære igen. Det er det kristne håb. Døden er ikke det sidste, og det lyser ind i vores sorg, fordi vi har en forventning om et gensyn,« siger hun.

Kongehus-ekspert: Dronningen viser ikke sin sorg

Sebastian Olden-Jørgensen, der er kongehusekspert og historiker, forventer ikke, at dronningen i offentligt vil give udtryk for sin sorg på sin fødselsdag.

»Det er normaliteten, der indtræffer. Sådan er dronningen jo. Det her er, hvad der forventes af hende, det er hendes pligt, så det gør hun,« siger han.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen har dronningen også vænnet sig til offentlige optrædener uden Henrik ved sin side, da han de sidste år før sin død trak sig tilbage fra rampelyset. Han mener derfor, at det måske nærmere er Prinsens mærkedage, der vil ramme dronningen hårdt:

»Jeg tænker, at det nok snarere vil være svært for hende i de stunder, hvor de to foretog sig noget sammen. Da Henrik netop i de senere år valgte ikke at stå ved hendes side, så er jeg nok snarere tilbøjelig til at tro, at det mere er hans fødselsdag eller deres bryllupdag, der vil blive svær for hende,« siger kongehuseksperten.

Andre læser også