Grevinde Alexandra bærer til Dronning Magrethes store ærgrelse rundt på et historisk smykke til en værdi på flere millioner kroner, mens prinsesse Marie må pynte sig med lånte fjer.

Det skriver Se og Hør, som har fået diamanteksperten Katerina Pitzner til at vurdere den ekstravagante hovedbeklædning, som Alexandra fik af sin eks-svigermor ved brylluppet med Prins Joachim.

»Der er tale om liebhaveri med en fantastisk historie, og der er ikke tvivl om, at det er flere millioner kroner værd,« siger hun og understreger, at en egentlig vurdering kræver, at hun får lejlighed til at studere smykket under lup.

Alexandra brugte første gang diademet ved aftenfesten før sit bryllup med Prins Joachim og ved selve vielsen i Frederiksborg Slotskirke og festen på Fredensborg. Siden har Alexandra brugt det flittigt - også efter skilsmissen.

Siden skilsmissen har Alexandra heller ikke tøvet med at vise sig med diademet. Her i selskab med hendes tidligere mand, Martin Jørgensen, til en festforestillingen i Danmarks Radios Koncerthus i 2012.
Siden skilsmissen har Alexandra heller ikke tøvet med at vise sig med diademet. Her i selskab med hendes tidligere mand, Martin Jørgensen, til en festforestillingen i Danmarks Radios Koncerthus i 2012. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Smykket er ikke omfattet af kronjuvelerne, men er alligevel et arvesmykke, som er gået i arv blandt kongefamiliens kvinder. Det stammer fra dronning Alexandrine, og dronning Margrethe fik det af sin far, da hun fyldte 18 år. Det er et diadem, som er fremstillet af Chaumet omkring 1912, og det er fremstillet i en meget delikat stil med guldbuer, hvori der hænger diamanter, som kun er fæstnede for oven, så de vibrerer ved den mindste bevægelse.

I forbindelse med skilsmissen i 2004 var netop dette smykke sammen med blandt andet Alexandra titel de store diskussionsemner.

»Det er et interessant juridisk spørgsmål om retten til det smykke. Er det Alexandras personligt, eller har hun bare brugsretten til det?,« sagde Steffen Heiberg, historiker og museumsinspektør med Frederiksborg Slot dengang til BT.

Titlen som prinsesse røg, men smykket beholdt hun. I 2007 kom diademet igen op til diskussion i forbindelse med vielsen med Martin Jørgensen i 2007. Her slog hofmarskal Ove Ullerup dog fast, at smykket tilhører Alexandra.

»De smykker, prinsesse Alexandra har fået, er prinsessens private ejendom,« sagde hofmarskal Ove Ullerup dengang til BT.

Kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen siger i dag til Se og Hør, at Alexandra kun fik ejerskab til sit diadem, fordi det var »helt ude af dronningens horisont, at skilsmisse var en mulighed«.

»Forgyldelsen af Alexandra virker akavet, men det er svært at kritisere Alexandra. Skylden for det akavede falder i dette tilfælde tilbage på giveren – nemlig kongehuset,« siger han.

Prinsesse Marie fik lov at låne et diadem, da hun og prins Joachim blev gift i 2008.
Prinsesse Marie fik lov at låne et diadem, da hun og prins Joachim blev gift i 2008. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Til gengæld ser det ud til, at Dronningen har lært af sin fejl. Prinsesse Marie må i hvert fald indtil videre pynte sig med lånte fjer. Hun fik således kun lov til at låne et diadem af Margrethe på den store dag og ved de efterfølgende fester.

DAGENS AFSTEMNING: