Når det svenske kronprinspar mandag kommer til Danmark, er det ikke kun for at udfylde deres officielle pligter.

Besøget er også et tegn på det tætte forhold, der historisk set har været mellem det danske og svenske kongehus.

Det fortæller Michael Bregnsbo, der er historiker ved Syddansk Universitet og har speciale i de kongelige.

»Kongehusene er nært beslægtede med hinanden, så det er også en familiesammenkomst. Det viser det gode forhold mellem landene,« siger han og fortsætter:

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har deltaget i mange store fester hos det svenske kongehus. Her ses de med prins Christian ved kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup i 2010.
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har deltaget i mange store fester hos det svenske kongehus. Her ses de med prins Christian ved kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup i 2010. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
Vis mere

»Det er et besøg, der viser, at forholdet mellem Danmark og Sverige er godt og uproblematisk, og så kan jeg da også forestille mig, at der er en del erfaringsudveksling, når man møder folk i samme branche som en selv,« siger han.

Han henviser til, at det også var det samme, som man så for et par uger siden i Norge. Her var det danske kronprinspar af sted med prins Christian, da kronprins Haakons ældste barn skulle konfirmeres.

»At prins Christian var med, er jo også tegn på, at også han skal introduceres til den fremtidige rolle, han skal spille,« fortæller historikeren.

Det danske kronprinspar har ved flere lejligheder mødtes med det svenske par.

Ved prins Oscars barnedåb i 2016 måtte kronprinsesse Mary 'nøjes' med den norske kronprins som følgesvend, da kronprins Frederik var placeret andetsteds i kirken, da han var fadder ved dåben. Både kronprinsesse Mary og kronprins Haakon havde derimod været faddere ved prins Oscars storesøster dåb nogle år forinden.
Ved prins Oscars barnedåb i 2016 måtte kronprinsesse Mary 'nøjes' med den norske kronprins som følgesvend, da kronprins Frederik var placeret andetsteds i kirken, da han var fadder ved dåben. Både kronprinsesse Mary og kronprins Haakon havde derimod været faddere ved prins Oscars storesøster dåb nogle år forinden. Foto: TT NEWS AGENCY
Vis mere

I 2017 var det danske kronprinspar på erhvervsfremstød i Stockholm, og der var det kronprinsesse Victoria og prins Daniel, der stod for at vise dem rundt.

Det danske kronprinspar var også gæster ved kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup i 2010, ligesom det svenske par også hyldede de danske slægtninge ved dåben af deres første barn, prinsesse Estelle.

Ikke nok med, at prinsesse Estelles fulde navn er Estelle Silvia Ewa Mary efter netop den danske Mary, så var kronprinsesse Mary også udvalgt til at være fadder til Estelle.

Og da prinsesse Estelle fik en lillebror – prins Oscar i 2016 – var kronprins Frederik en af fadderne ved dåben.

Det danske kronprinspar var placeret helt i front ved kronprinsesse Victorias bryllup. Og kronprins Frederik skulle tilsyneladende lige nå at forevige begivenheden til familiealbummet. 
Det danske kronprinspar var placeret helt i front ved kronprinsesse Victorias bryllup. Og kronprins Frederik skulle tilsyneladende lige nå at forevige begivenheden til familiealbummet.  Foto: CARSTEN REHDER
Vis mere

På samme måde har kronprinsesse Victoria også deltaget i kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup, ligesom hun også er fadder til prins Christian.

Ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er de to kongehuse meget tætte:

»Kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik har altid haft rigtig meget med hinanden at gøre – lige siden de var små. Det er en videreførelse af, at vi altid har haft noget særligt mellem vores kongehuse,« siger han om det svenske besøg.

Da det danske kronprinspar i 2017 besøgte Stockholm, satte kronprins Frederik da også selv ord på det tætte bånd med de svenske naboer:

Både prinsesse Madeleine, prins Carl Philip og kronprinsesse Victoria var alle med ved kronprins Frederiks bryllup i 2004. Dengang var ingen af dem gift, hvorfor de ikke havde deres partnere med.
Både prinsesse Madeleine, prins Carl Philip og kronprinsesse Victoria var alle med ved kronprins Frederiks bryllup i 2004. Dengang var ingen af dem gift, hvorfor de ikke havde deres partnere med. Foto: Claus Fisker
Vis mere

»Vi har nære slægtninge her i Stockholm, og vi kommer her ofte og gerne. Vi ønsker at signalere, at Danmark og Sverige har noget helt særligt sammen,« sagde han ifølge Ritzau.

At det netop er de to landes tronarvinger og deres ægtefæller, der tager sig af erhvervsfremstødene, som er en tand under et statsbesøg på listen over officielle besøg, er også et tegn på, at de yngre generationer køres i stilling.

»Det er ligesom ungdommen, der nu er kommet til. Den kommende konge og dronning af Danmark. Det er sådan en ny generation – dem, der engang skal tage over i fremtiden. En ny generation, der har andre vaner og andre måder at se tingene på,« siger Michael Bregnsbo, der dog ikke umiddelbart ser tegn på, at dronning Margrethe har planlagt at abdicere.

»Men det er meget naturligt, at det kommende kongepar begynder at få flere og flere offentlige funktioner. Måske har Dronningen også brug for lidt aflastning. Hun fylder jo 80 til næste år. Og det kan også være, at Kronprinsen kan komme i kontakt med de yngre generationer på en anden måde, end Dronningen kan, da hun jo er en ældre generation,« siger han.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ses her med kronprinsesse Victoria og prins Daniel til officiel middag i Eric Ericssonhallan i Stockholm i forbindelse med Liveable Scandinavia 2017 i Stockholm.
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ses her med kronprinsesse Victoria og prins Daniel til officiel middag i Eric Ericssonhallan i Stockholm i forbindelse med Liveable Scandinavia 2017 i Stockholm. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Det svenske kronprinspar ankommer til København mandag formiddag, men vil have sin første officielle opgave mandag aften, hvor de bydes velkommen hos den svenske ambassadør.

Derefter vil de blandt andet komme en tur ud i FN Byen tirsdag samt deltage i flere erhvervstiltag, før dagen bliver sluttet af med en middag hos den svenske ambassadør, hvor både det svenske og danske tronfølgepar vil deltage.

Her vil en række gæster fra erhvervslivet deltage.

Onsdag vil parrene blandt andet besøge Rigshospitalet, før det svenske kronprinspar onsdag eftermiddag atter rejser hjem.