I aftes modtog den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels sin formentlig største fødselsdagsgave nogensinde. Den blev oven i købet overrakt af selveste kronprinsparret Frederik og Mary. Teknisk set har Ingels først fødselsdag søndag, men det er han formentlig ligeglad med - han modtog en halv mio. kr.

For øjne af et par tusinde gæster i Aarhus Musikhus overrakte Kronprinsparret tre priser. Ud over den store hovedpris, Kulturprisen, blev de noget mindre stjernedryspriser tildelt forfatteren Josefine Klougart og multi-rockbandet The William Blakes.

Sidstnævnte består af den karismatiske sanger Kristian Leth, Bo Rønde og brødrene Frederik og Fridolin Nordsø. Kristian er søn af filminstruktør og forfatter Jørgen Leth, som også havde fundet vej til Aarhus. Brødrene Nordsø er sønner af jazzguitaristen Mikkel Nordsø. Især kendt for tiden i Sneakers og Moonjam.

- Bjarke Ingels har slået sit navn fast internationalt for sin særegne måde at kombinere skarpsindig analyse, legende eksperimenter og socialt ansvar, hedder det blandt andet i Frederik og Marys begrundelse for at honorere ham med en halv million kroner.

Et magasin har ligefrem udnævnt Ingels til ’en af verdens mest kreative personer.’ Han står bl.a. bag en lang række bygninger i og omkring Ørestaden på Amager og den danske pavillion på verdensudstillingen i Shanghai i Kina.

- Hele verden ligger i dag åben for arkitekten Bjarke Ingels, hvis virke næsten kan minde om legesyge, og for hvem begrænsninger og problemer synes ekstra ansporende i den kreative proces. Bjarke Ingels vækker opsigt med sine arkitektoniske ideer. De udfordrer, de skubber grænser, de er nyskabende, siger Frederik og Mary.

Bjarke Ingels er netop nu i gang med et boligbyggeri på Manhattan i New York, Grønlands nye nationalmuseum i Nuuk og et nyt rådhus i Tallinn.

Stjernedrysprisen kaster betydeligt mindre af sig. The William Blakes og Klougart fik hver 50.000 kr.

Det er sjette gang, Kronprinsparrets Kulturpris bliver uddelt. Det har efterhånden udviklet sig til lidt af en kendis-fest. Det lokale TV-2 havde bl.a. allieret sig på scenen med den legendariske operastjerne Andrea Pellegrini.

De i alt 600.000 kr. er en gave fra BG Fonden.

Ingels greatest

Big House, 8tallet, 62,000 m2, 2010, DK - endnu ikke færdigbygget

Wings Residences, 19,600 m2, 2009, DK, endnu ikke påbegyndt

Odense Aqua Center, 5,000 m2, 2009, DK

VM Bjerget, 33,000 m2, 2008, DK

Sjakket, 2,000 m2, færdiggjort, DK

Helsingør Psykiatriske Hospital, 6,000 m2, DK

VM Husene, 25,000 m2, 2005, DK

Maritime ungdomshus, 2,000 m2, 2004, DK

Islands Brygge Havnebad, 2,500 m2, DK