Dronning Margrethe deltog ikke i den særlige kur, der foregik på Christiansborg efter Statsrådet. Her deltog det nye kongepar samt prins Joachim og dronning Marys søster Jane Stephens. 

Og man kunne måske undre sig over, at dronning Margrethe ikke var med til kuren, når nu prins Joachim eksempelvis deltog. 

Men det er der en helt særlig grund til, forklarer historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

Dronning Margrethe forlader mødet i Statsrådet på Christiansborg Slot i København søndag den 14. januar 2024. Tronskiftet indtræffer under mødet i Statsrådet i det øjeblik, hvor dronningen har underskrevet erklæring om abdikation. Den 31. december 2023 meddelte dronningen, at hun abdicerer den 14. januar og at kronprinsen fra denne dag er Danmarks regent.
Dronning Margrethe forlader mødet i Statsrådet på Christiansborg Slot i København søndag den 14. januar 2024. Tronskiftet indtræffer under mødet i Statsrådet i det øjeblik, hvor dronningen har underskrevet erklæring om abdikation. Den 31. december 2023 meddelte dronningen, at hun abdicerer den 14. januar og at kronprinsen fra denne dag er Danmarks regent. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Der skal ikke være tvivl om, at hun politisk er statsretsligt er ude af billedet. Det er en politisk begivenhed, ikke en familiebegivenhed,« siger han til B.T.

Men når det er en politisk begivenhed, hvorfor deltager prins Joachim så?

»Han er nærmeste familie, men på forhånd uden politisk rolle. Ligesom Marys søster også er med,« siger historikeren.

Søndag den 14. januar abdicerede dronning Margrethe efter 52 år på tronen og overlod dermed tronen til sin søn, kong Frederik 10. 

Du kan følge B.T.'s løbende dækning af den store begivenhed her. 

Herunder kan du høre en særlig udgave af Kongehuset bag kulissen, der gennemgår alle højdepunkterne fra det historiske tronskifte. Fra det rørende statsråd, til Kongens første tale - og naturligvis kysset!