Lyt til artiklen

Ukrainere i Danmark er rystede over Kongehusets reklame for Rockwool i forbindelse med Sail Grand Prix i weekenden i København.

Her dukkede Kronprinsparret op, og Kongehuset lagde flere billeder op på deres sociale medier, hvor de åbenlyst reklamerede for firmaet, der insisterer på at fortsætte med at drive virksomhed i Rusland.

Kronprinsen bar endda en våddragt med et stort Rockwool-logo på – og det forarger i det ukrainske samfund i Danmark.

»Ukrainere i Danmark har ikke så meget tilovers for Kongehuset lige nu. Fordi de har det sådan, at de siger noget, og så gør de noget andet. Det er meget forvirrende,« siger Vian Backer Shaker til B.T.

Vian Backer kæmper for at stoppe danske firmaer, der opererer i Rusland.
Vian Backer kæmper for at stoppe danske firmaer, der opererer i Rusland.
Vis mere

Hun er talsperson for AUD – Association af Ukrainere i Danmark, der har arrangeret utallige demonstrationer mod firmaer i Danmark, der fortsætter ufortrødent med at drive virksomhed i Rusland.

I sidste uge dukkede de også op til Sail Grand Prix for at sætte fokus på Rockwool, der var hovedsponsor. Ligeledes har de sendt breve til deltagerne, til ambassadørerne og til Rockwool.

»Da jeg opdagede, at Kongehuset var med – og jeg ved, at kronprins Frederik er vild med sejlsport – tænkte jeg, hvorfor? Har de ikke krisekommunikation? Det kunne være, han skulle holde sig fra Rockwool,« siger hun og uddyber:

»Det vælger de så ikke at gøre. Og jeg har rigtig svært ved at tro, at Kongehuset ikke har den indsigt, som vi andre helt almindelige danskere har. Det kommer utrolig meget bag på mig, at de ikke har trukket sig. Det er, som om det altid kommer meget forsinket for de royale. Sådan var det også med ECCO,« siger Backer Shaker og henviser til, at Kongehuset først flere måneder efter krigens udbrud besluttede sig for at smide ECCO på porten som kongelig hofleverandør.

Kronprinsparret deltog i arrangementet for henholdsvis Danmark og Australien.
Kronprinsparret deltog i arrangementet for henholdsvis Danmark og Australien. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»De skulle have trukket sig for måneder siden. Kongehuset repræsenterer Danmark. De har en position ude i verden og i Danmark. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de, der er så synlige i medierne, de skal gå i front for Rockwool,« siger Backer Shaker.

Kronprinsparret har ellers gjort meget ud af at vise deres støtte til det ukrainske folk udadtil. Da krigen brød ud, tog Kronprinsen børnene med ned til den ukrainske ambassade i København og sagde, at 'vores tanker er med det ukrainske folk'. I juni besluttede Kongehuset også at droppe ECCO som kongelig hofleverandør på grund af den 'samlede vurdering' af skogiganten, der også forbliver i Rusland.

I marts sagde Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, at når Rockwool fastholder produktion i Rusland, så er virksomheden med til at finansiere Putins krigsmaskine.

»Hvis I ønsker det, så put et slogan på jeres hylder om, at 'for hvert stykke isolation, du køber, betaler vi ti cent til den russiske hær, så den kan dræbe ukrainske børn'. Så ville det være retfærdigt, så ville de ikke lyve for deres kunder,« har han tidligere udtalt til Finans.

Demonstrationer mod Rockwools tilstedeværelse i Rusland.
Demonstrationer mod Rockwools tilstedeværelse i Rusland.
Vis mere

I en skriftlig kommentar til B.T. fortæller Rockwool, at man stadig har forretninger i Rusland.

»Som tidligere meddelt er vi overbeviste om, at hvis vi ophørte med at drive forretning i Rusland, så ville vores unikke og ophavsretligt beskyttede teknologi samt velfungerende forretning blive nationaliseret eller på anden måde overført til lokale aktører. Eftersom virksomheden allerede opererer væsentligt uafhængigt af vores hovedkontor, ville den simpelthen fortsætte med at fungere under et andet – og tør vi sige, mindre ønskværdigt – ejerskab,« fortæller kommunikationschef Michael Zarin og fortsætter:

»Vi kan ikke se, hvordan dette ville bidrage til at afslutte krigen hurtigere. Det er fortsat vores opfattelse, at vi ved at fastholde vores forretning gør det, der er mindst godt for det russiske regime. Og selvfølgelig vil vi fortsætte med at overholde alle internationale sanktioner. Som også tidligere meddelt har vi annulleret investeringer i Rusland for omkring 200 millioner euro.«

Vian Backer Shaker fra AUD minder om, hvad der er på spil under Putins angrebskrig i Ukraine.

»Det her er en krænkelse mod basale menneskerettigheder og demokrati. Det er det, jeg forsøger at sige til danskerne. Rejs jer op og forvent ikke, at din nabo kæmper for dine demokratiske værdier. Det gør de ikke. Du bliver nødt til selv at hæve din stemme,« siger hun.

B.T. ville gerne have spurgt Kongehuset, hvorfor Kronprinsparret deltager i begivenheder, der bliver sponsoreret af virksomheder, der driver forretning i Rusland, og hvad de tænker om kritikken fra Association for ukrainere i Danmark.

Kongehusets kommunikations oplyser følgende i et skriftligt citat til B.T.

»Når Danmark er vært for store internationale sportsbegivenheder, har Kongehuset tradition for at støtte op om sporten og de danske atleter. Det var blandt andet tilfældet, da Herning var vært for VM i ridesport for et par uger siden og i denne weekend, hvor Kronprinsparret fulgte den internationale sejlerkonkurrence Sail GP i København.«