Dronningen har de seneste dage været efterladt alene til nytårskur. I Norge og Sverige ville det aldrig ske, siger kendere.

Det er sandsynligvis kun i Danmark, at en kongelig pension i utide - som den prins Henrik har taget - kan finde sted. Hverken i Norge, Sverige eller Holland vil det ske.

I går morges satte en pelsklædt dronning Margrethe sig godt til rette i de polstrede sæder i Kong Christian VIIIs karet fra 1840, der er belagt med 24-karats bladguld.

Præcis klokken ni kørte majestæten, eskorteret af gardehusarerene til hest, fra Amalienborg Slot til Christiansborg Slot. Og selv om det som altid var et festligt skue med de blå gardehusarer højt til hest, var der god plads til Margrethe i kareten. For Henrik manglede nemlig ved Dronningens side. Både i guldkareten, og på Christiansborg Slot, hvor han sidste år i solidaritet med sin hustru sad ned under næsten hele kuren.

Men i år måtte Dronningen i ensom majestæt køre gennem Københavns gader til Christiansborg Slot, hvor hun fik følge af kronprinsparret. Sammen modtog det royale trekløver nytårsønsker fra officerer fra forsvaret og beredskabsstyrelsen i rangklasserne ét, to og tre samt indbudte repræsentanter for de større landsorganisationer og de kongelige protektioner.

Det royale rampelys

Dronning Margrethe fik hele Danmark til at hoppe i sofaen i slutningen af sin nytårstale, da hun fortalte, at prins Henrik nu gik på pension med hendes accept og respekt. Overraskelse har formenlig også været reaktionen flere steder i det royale Europa, for i de andre europæiske kongehuse ville noget tilsvarende aldrig ske. Kun i ét land har man før set, at regentens ægtefælle trak sig tilbage. Det var, da den daværende dronning Beatrix af Hollands mand, prins Claus, trak sig tilbage fra det royale rampelys i 1991, fordi han led af parkinsons syge. Prins Claus døde i 2002, flere år før dronningen abdicerede i 2013 til fordel for Willem-Alexander og Maxima.

I Holland er der tradition for, at regenten abdicerer for at overlade tronen til næste generation. Derfor vil man heller ikke se, at dronning Maxima går på pension.

»Willem-Alexander har hele tiden sagt, at han deler tronen med sin kone Maxima. Derfor tror jeg, at de vil trække sig tilbage sammen. Medmindre en af dem blev alvorligt syg og prinsesse Amelia ikke ville være klar til at tage over,« siger Eefje Oomen, der er redaktør og klummeskribent om de kongelige for Algemeen Dagblad i Holland,

Også i vort broderland har kong Carl Gustaf, ganske som sin kusine dronning Margrethe, udtalt, at han bliver siddende på tronen til sin død. Derfor tror Roger Lundgren, der er royal ekspert og forfatter til flere bøger om de kongelige i Sverige, heller ikke, at det vil ske.

»Det vil være fuldstændig utænkeligt, at dronning Silvia ville gå på pension, som prins Henrik har gjort. Dronningen ville ikke opgive sine pligter,« mener Roger Lundgren.

’Alt for pligtopfyldende’

Heller ikke i Norge, med kong Harald og dronning Sonja, der er jævnaldrende med det danske regentpar, kan man forestille sig, at dronning Sonja kunne finde på at trække sig tilbage.

»Nej, det kan jeg ikke forestille mig, at dronning Sonja ville gøre. Hun er slet og ret alt for pligtopfyldende til, at hun ville gå på pension,« lyder det fra Jørn Pettersen, der er royal reporter på den norske avis VG.

Derfor går prinsgemalen enegang blandt de europæiske kongehuse med sin overraskende beslutning om at ’drosle ned’ og gå på pension, som Dronningen udtrykte det i sin nytårstale.