Det er ikke altid nemt at huske alle reglerne, når man skal møde dronning Margrethe.

I anledning af Dronningens fødselsdag fredag har B.T. bedt en række kendte danskere se tilbage på deres sjoveste anekdoter med landets statsoverhoved, og for tv-vært Claus Elming står en regnfuld dag i 2002 stadig helt klar i hukommelsen.

»Jeg har mødt hende et par gange, men den ene gang, jeg tror, hun også ville kunne huske, var ved Rebild-festen i 2002, hvor jeg skulle holde tale,« fortæller Claus Elming.

Han var med sit engagement inden for amerikansk fodbold blevet inviteret til at holde tale ved den danske fejring af USAs nationaldag 4. juli i Rebild Bakker i Nordjylland, og her sad dronning Margrethe og prins Henrik blandt publikum.

Dronning Margrethe iført regntøj under Rebild-fest i 2002.
Dronning Margrethe iført regntøj under Rebild-fest i 2002. Foto: HENNING BAGGER
Vis mere

»Jeg var selvfølgelig en lille smule nervøs. Der sad måske 10.000 i bakkerne, og det var før, jeg blev 'Vild med dans'-vært, så kendt var jeg heller ikke. Så begyndte det at pisse ned,« husker Claus Elming tilbage.

Dronningen sad under et halvtag ude i siden, og Claus Elming var blevet instrueret i at skulle bukke for majestæten på vej op på scenen.

Første gang huskede han at følge etiketten, men på vej ned fra scenen glippede det.

»Det var den første Rebild-fest efter '9/11'. Den siddende statsminister (Anders Fogh Rasmussen, red.) og den amerikanske vinproducent Robert Mondabi skulle også holde tale, så jeg var stolt over at være blevet spurgt,« fortæller Claus Elming.

Claus Elming.
Claus Elming. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

På grund af det dårlige vejr blev han bedt om at korte sin tale ned, og i farten glemmer han så alt om Dronningen og får ikke bukket anden gang.

»Jeg tænker 'nej, nej, nej, nu har jeg forbrudt mig mod det højhelligste, vi har i Danmark'.«

Claus Elming vil gøre skaden god igen til den følgende reception, men da går det galt igen.

»Jeg siger til Dronningen: 'Blev du våd?'«

Claus Elming griner.

»Jeg sagde ikke 'De', men 'du'! Det var kraftedeme så pinligt. Der blev jeg så reddet en lille smule af, at prins Henrik bryder ind og roser mit arbejde med amerikansk fodbold. Jeg tænkte, det var vildt, at han sad og så amerikansk fodbold. Men det var altså min store debut med dronning Margrethe,« fortæller han.

Claus Elmings kollega, journalist og tv-vært Ditte Haue husker en lignende dronningedebut.

I foråret 2014 var hun fløjet til London i forbindelse med åbningen af en stor vikingeudstilling.

Dronning Margrethe var med for at se udstillingen, og her fik Ditte Haue som DR-journalist for første gang mulighed for at sidde på tomandshånd med Dronningen og lave et interview til TV Avisen.

»Jeg var meget nervøs, for jeg ville jo gerne gøre det ordentligt og udvise den etikette, man skal, når Danmarks Radio møder Kongehuset,« husker Ditte Haue tilbage.

Ditte Haue.
Ditte Haue. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Hun var meget sød og overbærende. Jeg kom til at sige 'du' et par gange, men hun tog det fint og smilede bare.«

Da interviewet senere skulle gøres klar til udsendelse i klipperummet, kunne hun imidlertid se, at Dronningen så lidt mærkelig ud i ansigtet, da de til at starte med havde sat sig ned.

»Vi havde ikke så mange billeder, så vi blev nødt til at tage det med, og her finder jeg så ud af, at jeg i situationen simpelthen var kommet til at sætte mig ned før majestæten, og det må man ikke. Det fik jeg mange seerklager over,« fortæller Ditte Haue med et grin.

»Pludselig gav det mening, at hun havde set sådan ud i ansigtet. Hun var så sød og så gennem fingre med det, men det var en rigtig ærgerlig situation at fornærme hende foran hele Danmark i TV Avisen.«