I disse timer vil det så småt begynde at stå klart, hvor skidt det står til med prins Joachim.

Vil den blodprop, der fredag aften ramte ham i hjernen, give ham alvorlige, varige mén? Eller vil han inden længe være på benene igen?

»Lige nu kan lægerne omkring ham begynde at vurdere, om der er områder i hjernen, hvor blodproppen har siddet, der har taget skade,« fortæller læge og tv-vært Peter Qvortrup Geisling.

»Nogle gange ser man, at folk kan gå hjem dagen efter næsten selv. Andre gange tager det længere tid. Det afhænger af blodproppens placering og de skader, den har forårsaget.«

På dette hospital i Toulouse ligger prins Joachim i skrivende stund indlagt.
På dette hospital i Toulouse ligger prins Joachim i skrivende stund indlagt. Foto: REMY GABALDA
Vis mere

Alt tyder på, at den blodprop, der fredag sendte prinsen på hospitalet i Toulouse, var stor, da den blev fjernet ved operation.

Og her har prins Joachim været heldig, mener tv-lægen, blandt andet af den grund, at han ikke blev ramt for 15 år siden. Dengang brugte man ikke indgrebet, som kaldes en trombektomi, hvor man 'trækker' blodproppen ud med et kateter.

Det, der nu bliver afgørende for prins Joachims fremtidige helbred, er, hvor længe dele af hans hjerne manglede ilt.

Hvis der ikke er ilt, dør hjernecellerne, og det kan føre til alt fra lammelser til talebesvær og træthed.

Oplysningerne fra kongehuset er for nuværende sparsomme, men det er meldt ud, at prinsens tilstand er stabil.

Ydermere erfarer DR-korrespondent Stéphanie Surrugue, at han var ved bevidsthed og forstod, hvad der skete, under hele forløbet.

Og det er altså gode tegn, hvis man spørger Peter Qvortrup Geisling.

»De næste måneder vil han skulle i et genoptræningsforløb. Genoptræningen kommer til at afgøre, om han kan komme herfra uden mén eller ej. Jeg vurderer, at der er gode muligheder for, at han kommer godt igennem.«

Tv-lægen fortæller, at genoptræningsforløb altid er individuelle, og det er derfor ikke på forhånd muligt at vurdere, hvad prins Joachim står over for.

Han er dog sikker på, at prinsen er i gode hænder, hvad enten forløbet bliver i Frankrig eller Danmark. Vi er nemlig ekstremt dygtige herhjemme, fortæller lægen og henviser til en mand, han for nylig havde med i 'Lægens bord undersøger'.

Manden havde – nøjagtig som Dronningens yngste søn – fået en blodprop i hjernen, og han havde fået foretaget samme indgreb.

»Da jeg så besøger ham nogen tid efter, er han tilbage som bygningsarbejder på Aarhus Havn, hvor han kommer løbende mod mig,« fortæller tv-lægen for at eksemplificere, at man sagtens kan slippe godt fra en blodprop i hjernen.

Læge og tv-vært Peter Qvortrup Geisling.
Læge og tv-vært Peter Qvortrup Geisling. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Cirka 12.000 mennesker rammes årligt af en blodprop i hjernen – så mange, at Peter Qvortrup Geisling faktisk kalder det en folkesygdom.

Alligevel er det ikke helt så almindeligt, at en mand på prinsens alder bliver ramt. To ud af tre er nemlig personer over 65 år.

Derfor blev tv-lægen også noget overrasket, da en push-besked om prins Joachims indlæggelse lørdag aften tikkede ind på hans telefon.

»Det kom meget bag på mig. Prins Joachim lever jo et sundt liv og er et stærkt menneske,« fortæller Peter Qvortrup Geisling, der ved flere lejligheder har mødt prinsen, som han betegner som 'et enormt rart menneske'.

»Man må jo også forvente, at kongehusets medlemmer ofte bliver testet for for højt blodtryk og dens slags, som kan føre til en blodprop. Han må desuden gennemgå nogle helbredstest hos militæret.«

Af netop den årsag mener han at kunne udelukke, at prinsens blodprop skyldtes for højt blodtryk – det ville man simpelt hen have fanget inden.

Uanset årsagen står prinsen over for at skulle indtage blodfortyndende medicin resten af sit liv, vurderer Peter Qvortrup Geisling.

Simpelt hen for at undgå at blive ramt igen på et senere tidspunkt.