Den svenske konge har endnu engang jokket gevaldigt i spinaten. Forleden udtalte han sig stærkt kritisk overfor Grækenland – midt i den store europæiske krise. Og det må han ikke, siger kritikere.

I et interview med avisen Dagens Industri udtalte Carl Gustav sig yderst kritisk over for Grækenland og den græske premierminister Papandreou og især dennes planer om at sende den europæiske hjælpepakke til folkeafstemning.

- Jeg forstår det ikke. Nu er han (Papandreou, red.) gået ud med, at det skal til folkeafstemning. Hvor lang tid tager det at holde en folkeafstemning? To måneder! Skal hele det økonomiske system i verden - fremfor alt det i Europa - vente. Det går jo ikke, sagde kongen blandt andet i interviewet.

Som bekendt blev folkeafstemningen afblæst i sidste øjeblik, men det ændrer ikke ved, at den svenske konge udtaler sig politiske midt i en højdramatisk politisk krise. Kritikere er da også allerede fremme og påpege, at kongen er gået over grænsen.

- Han skal ikke udtale sig om folkeafstemning som et middel. Der er han gået for langt ind i detaljen. Han går ind i en diskussion om, hvorvidt folkeafstemninger er godt eller ej, og der går han over en grænse, siger Olof Ruin, professor i statsvidenskab ved Stockholms Universitet til den svenske avis Aftonbladet.

- Principielt skal han ikke udtale sig politisk. Nå man ser på det her, så synes jeg, at han burde have udtrykt sin almene bekymring.

Det er ikke første gang, den svenske konge kommer galt af sted. Han har før haft svært ved at holde sine politiske ytringer for sig selv.