Prinsesse Madeleine nyder mindst tillid blandt svenskerne, mens hendes storesøster, kronprinsesse Victoria, nyder størst tillid.
Prinsesse Madeleine nyder mindst tillid blandt svenskerne, mens hendes storesøster, kronprinsesse Victoria, nyder størst tillid. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Det går ikke så godt for den tidligere så ombejlede og populære prinsesse Madeleine.

En helt ny meningsmåling foretaget af den svenske avis, Aftonbladet, sender nemlig Madeleine ned på en kedelig sidsteplads på listen over hvem i den kongelige familie, svenskerne har mest tillid til.

Der skal såmænd nok komme en del kongetro svenskere på gaden i Stockholm lørdag den 8. juni, som vil vifte med de blå-gule flag og råbe hurra, når Madeleine gifter sig med sin engelsk/amerikanske rigmand, Chris O'Neill.

Men den store folkefest, hvor svenskerne begejstret hylder deres prinsesse på bryllupsdagen, som blev kronprinsesse Victoria til del, da hun giftede sig med prins Daniel i 2010, kommer Madeleine nok til at kigge langt efter.

For lige så stor tillid svenskerne har til Victoria, lige så lidt tillid har de til party-prinsessen. Det viser undersøgelsen.

I den er 1000 svenskere blevet bedt om at give de enkelte medlemmer i den svenske kongefamilie point fra fem til et, hvor fem står for meget stor tillid, mens et står for ingen tillid overhovedet, ud fra, hvor stor tillid de har til det enkelte medlem.

Og her lander Madeleine altså på en sidsteplads med bare 2,8 point, mens Victoria har hele 4,2 point.

Lige efter Victoria ligger den nye svenske prins, prins Daniel, som har fået 3,6 point. Dermed er kronprinsesseparret højest placeret på listen, da dronning Silvia, kong Carl Gustaf og prins Carl Philip har opnået henholdsvis 3,5, 3,3 og 3,0 point.

Det er gået støt ned ad bakke med den svenske prinsesses popularitet, siden hun flygtede til New York i foråret 2010 efter den brudte forlovelse med den utro Jonas Bergström. Madeleine kunne simpelthen ikke stå den offentlige ydmygelse igennem hjemme i Sverige, hvor den ene overskrift efter den anden berettede om hans utroskab med en norsk håndboldspiller.

- Sådan en ting, jeg gik igennem, var meget privat. Det, at alting blev hængt ud, gjorde, at det var en svær periode i mit liv, har Madeleine selv beskrevet sin krise i det svenske Dagens Industri.

I New York blev hun hurtigt aktiv i dronning Silvias børneprojekt, Childhood. Og anonymiteten i millionbyen gjorde, at Madeleine hurtigt følte sig hjemme. Siden mødte hun Chris O'Neill gennem fælles venner. Først flyttede parret sammen i en fire-værelses luksuslejlighed og i oktober offentliggjorde de deres forlovelse.

Ifølge den svenske royale ekspert, Roger Lundgren, som også er chefredaktør på Küngliga Magasinet, bærer Madeleine selv skylden for sin popularitets deroute.

- Svenskerne har jo haft et billede af, at Madeleine lever et luksusliv, fordi hoffet har været så dårlige til at informere om, hvad Madeleine egentlig går og laver. Og Madeleine stiller jo næsten aldrig op til interviews, siger Roger Lundgren til Aftonbladet.

Måske vidste Madeleine godt, at den sønderlemmende undersøgelse var undervejs. Den blev nemlig foretaget i midten af december. Og det var på nogenlunde samme tidspunkt, prinsessen offentliggjorde, at hun havde fået en profil på Facebook. Her har over 15.000 allerede "liket" hendes profil. Men selv om Madeleine altså gør, hvad hun kan for at genvinde sit folks tillid, er det op ad bakke for den svenske prinsesse.

- Den hårde kritik af hun ikke skulle være en god repræsentant for Sverige, har gået Madeleine meget på. Det her er hendes måde at vise, hvad hun gør som prinsesse, siger Roger Lundgren.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.