Den svenske prins Daniel sætter ord på, hvordan han har det efter sit dramatiske sygdomsforløb i 2009.

Torsdag bliver Verdens Nyredag markeret verden over, og hvis der er én, der kan tale med om, hvordan det er at have alvorlige problemer med nyrerne, er det Sveriges prins Daniel.

En medfødt nyresydgom havde i 2009 taget så meget til i styrke, at en transplantation var eneste udvej, hvis ikke lidelsen skulle true prinsens liv, skriver Aftonbladet. Men først skulle lægerne finde en nyre, der passede til Prins Daniel, og det blev hans far Olle Westling, der endte med at donere en nyre til sin søn.

Ved et arrangement på Uppsala Universitetshospital har Aftonbladet mødt 43-årige Prins Daniel, som fortæller om, hvordan han har det i dag:

»Jeg har det godt. Det har været en utrolig rejse, og jeg har været rask, siden jeg fik min nye nyre. Jeg håber, at det vil fortsætte,« sagde prins Daniel ifølge Aftonbladet til arrangementet, der var stablet på benene for at øge opmærksomheden omkring nyresygdomme.

Prins Daniel spiser medicin jævnligt, og han tilføjer, at operationen har fået ham til at tage en vis portion ydmyghed med sig i tilværelsen.

Kunne han give det videre?

Den svenske presse fulgte prinsen tæt før under og efter hans tre timer lange transplantation i 2009. Blandt andet spekulerede man i, om hans nyrelidelse var arvelig.

Her svarede informationschefen ved det svenske hof, Nina Elidh, at der ikke var grund til at frygte, at fremtidige svenske tronarvinger risikerede at arve sygdommen. Uden at fortælle nøjagtig hvilken nyresygdom, Prins Daniel led af, fortalte Nina Elidh, at lidelsen ikke var arvelig, skrev Aftonbladet dengang.

Prins Daniel blev i 2010 gift med Sveriges kronprinsesse Victoria. Ægteparret har to børn, 5-årige prinsesse Estelle og prins Oscar på et år.