Der er ingen tegn på, at det danske og engelske kongehus er ved at dø ud. Men de to kommende konger og dronninger skal være meget opmærksomme på at følge med tiden og især få deres folk til fortsat at kunne identificere sig med dem. Det mener en fremtidsforsker og en historiker.

Onsdag var prins William og hans hustru, Kate, hertuginden af Cambridge, for første gang i Danmark sammen.

De besøgte sammen med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary UNICEFs Supply Division center i København, efter at de to par havde spist frokost hos Frederik og Mary. Måske gik snakken over frokostbordet om, hvordan de to par vil føre hver sit kongehus videre.

- Jeg kan ikke se, der skulle være nogen grund til, at de to par ikke kan løfte den opgave, de er stillet overfor. Men grundlæggende handler det om samlingskraft, mener Jon Bloch Skipper, cand.mag.i historie på Syddansk Universitet.

Fælles historie



Han peger på, at de to kongehuse er fælles om at være historiske, kulturelle fænomener, som er under konstant beskrivelse. Men at deres vigtigste opgave er at være et samlingspunkt for dets befolkninger.

- Derfor skal de to tronfølgerpar have antennerne ude og være med på, hvad det er for tendenser, der er i befolkningen, og dermed hvad det er, de skal være repræsentanter for. Men samtidig skal de holde fast i det ophøjede, auraen og mystikken og repræsentere det fælles kulturelle, siger historikeren.

Dermed er Jon Bloch Skipper helt på linje med fremtidsforsker Johan Peter Paludan, der heller ikke kan se de to lande uden deres kongehuse.

- Der er så store, konservative kræfter i begge lande, at vi skal ud i revolutionære situationer, før der sker noget radikalt. Men de kongelige skal have en finger i jorden og sørge for, at afstanden ikke bliver for stor, mener Johan Peter Paludan.

Det handler om følelser



Måske kan de kommende dronninger være med til at definere, hvor tæt afstanden mellem de kongelige og folket skal være. Den er ellers udefinerbar og ikke mindst svær at finde og balancere i. Her er Jon Bloch Skipper overbevist om, at det, kongehusene i Danmark og England i fremtiden skal repræsentere, er følelser. Dem man ser ved de store, royale begivenheder, hvor befolkningerne samles for at dele de kongeliges glæde over et bryllup eller sorgen ved en begravelse.

- Et langt stykke hen ad vejen handler det om national identitet. Men det handler også om befolkningernes lyst til og mulighed for at identificere sig med de mennesker, som er et symbol for noget, der er større end dem selv, mener historikeren.

Han mener også, at de to kommende regentpar begge vil være mere jordnære og almindelige, end deres forgængere har været og er.