Det er Kongehuset selv, der har ønsket, at statsminister Mette Frederiksen skal udråbe kronprins Frederik til konge fra balkonen på Christiansborg Slot søndag klokken 15.00.

Det fremgår af et svar, som Statsministeriet har sendt til B.T.

Her skriver Statsministeriet:

»Det er fast tradition, at det er den siddende statsminister, der foretager proklamationen. Programmet, der viderefører den tradition, er tilrettelagt af Kongehuset i tæt dialog med Statsministeriet.«

Dronning Margrethe II holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag 31. december 2023. (Foto: Keld Navntoft Ritzau/Scanpix)
Dronning Margrethe II holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag 31. december 2023. (Foto: Keld Navntoft Ritzau/Scanpix) Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Vis mere

Af svaret fremgår det, at det er Kongehuset, der har ‘tilrettelagt’ programmet i forbindelse med proklamationen, mens Statsministeriet – ifølge Statsministeriet – har indgået i dialog med Kongehuset om dets tilrettelæggelse af proklamationen.

Det er altså – hvis man tager Statsministeriet svar til B.T. for pålydende – Kongehuset selv, der har ønsket, at statsminister Mette Frederiksen skal stå for udråbelsen af kong Frederik X.

»Det kan ikke læses på anden måde. Der kan ikke være nogen tvivl om, at der er enighed mellem Kongehuset og Statsministeriet om, at man ønsker at videreføre traditionen med, at det er statsministeren, der står for udråbelsen,« siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

»Jeg kan heller ikke se, hvorfor Kongehuset ikke skulle ville fortsætte den tradition. Det er jo lang tradition, der hænger sammen med opfattelsen af det konstitutionelle monarki, hvor det politiske er skarpt adskilt fra Kongehuset (det ville kunne opfattes som politisk indblanding, hvis dronning Margrethe ytrede ønske om selv at ville stå for udråbelsen, red).«

»Kongen eller Dronningen må netop ikke bestemme noget, og derfor passer det fint med, at det i vores demokrati er statsministeren, der udråber kongen.«

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, har ellers langet hårdt ud efter statsminister Mette Frederiksen for ikke at vige til side og give plads til, at dronning Margrethe selv kunne træde frem på balkonen og udråbe sin førstefødte søn til konge.

»Helt ærligt, så forekommer det en lille smule falsk, at en regering, der netop har afviklet den 270-årige tradition for store bededag, påberåber sig hensynet til traditionen som argument for ikke at lade H. M. Dronningen udpege Kong Frederik 10,« skriver DF-formanden i et opslag på det sociale med X.

Og i et andet opslag skriver han blandt andet:

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

»Det er en skam, at Mette Frederiksen ikke har mere situationsfornemmelse i forhold til den helt særlige begivenhed, vi alle glæder os til at opleve på søndag.«

Over for DR satte Morten Messerschmidt trumf på:

»Når Dronningen selv har truffet den her beslutning om at abdicere, så tror jeg også, at det vil være i hendes ånd, at hun får lov til at udråbe sin søn.«

Men ifølge Statsministeriets svar til B.T. er det altså ikke i Kongehusets – og dermed også Dronningens – ånd at udråbe sin egen søn til konge.

Statsminister Mette Frederiksen ankommer til nytårstaffel- og kur i Christian VII's Palæ, Amalienborg Slot, København, mandag 1. januar 2024.
Statsminister Mette Frederiksen ankommer til nytårstaffel- og kur i Christian VII's Palæ, Amalienborg Slot, København, mandag 1. januar 2024. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Vis mere

Morten Messerschmidt har overspillet sine kort i sit forsøg på at ramme statsminister Mette Frederiksen, vurderer B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

»Det er meget naturligt i et konstitutionelt monarki, at det er statsministeren, der står for proklamationen. Lige her er det en lidt for desperat kritik af Mette Frederiksen,« siger han.

Morten Messerschmidt afviser over for B.T, at han skulle have forsøgt at slå politisk plat på tronskiftet.

En dugfrisk undersøgelse, som YouGov har foretaget for B.T. viser, at Morten Messerschmidt har bedre fat i folkestemningen end i Kongehusets tilrettelæggelse af proklamationen.

Et flertal på 54 procent af danskerne mener nemlig ligesom DF-formanden, at dronning Margrethe skulle stå for udråbelsen af kronprins Frederik til konge, mens blot 25 procent peger på statsminister Mette Frederiksen.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere spørgsmålet om, hvem og hvordan det helt konkret er blevet besluttet, at det er statsminister Mette Frederiksen, der proklamerer tronskiftet fra balkonen på Christiansborg på søndag klokken 15.00.