Først var der 'Pride'-talen for nogle uger siden, og onsdag kom både klimaet og ligestilling på den kongelige dagsorden.

Kronprinsesse Mary er den seneste tid begyndt at blive mere politisk i sine taler. Det kan give problemer, mener kongehuseksperter. Men hvorfor? Og hvad siger politikerne?

Kongehuset har ikke tradition for at blande sig i politik, men det har ændret sig på det seneste, forklarer kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen:

»Jeg synes, at Mary er ved at sadle om – fra at udtale sig om noget, som har været ukontroversielt og egentlig klassisk for kongehuset, som mobbede børn og ulande, så har hun nu bevæget sig over til det, man kan karakterisere som mere politisk og mere til venstre,« forklarer han.

Og selv om Danmarks kronprinsesse er en populær kvinde, så er det ikke helt ufarligt. Det fik Mary allerede at føle tidligere på ugen.

Mens mange klappede i hænderne over, at hun som det første medlem af kongehuset for nogle uger siden holdt tale ved årets 'Copenhagen Pride Show', så rettede præst Katrine Winkel Holm i denne uge stærk kritik.

Præsten mener bestemt ikke, at Kronprinsessen skal være 'bannerfører for politiske beslutninger, der påvirker børn på en stærkt diskutabel måde', skrev hun i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Onsdag satte kronprinsesse Mary så klimaet på dagsordenen under konferencen 'A Decade of Action – 10 år tilbage for at nå verdensmålene', der fandt sted på Christiansborg.

Kronprinsesse Mary kan tillade sig at udtale sig om mere politiske emner, så længe hun ikke er dronning.
Kronprinsesse Mary kan tillade sig at udtale sig om mere politiske emner, så længe hun ikke er dronning. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Her talte Kronprinsessen blandt andet om, hvordan verden kæmper mod tiden for at nå at bremse klimaforandringer samt for at opnå ligestilling.

Begge stærkt politiske emner, som optager mange. Og selv om Kronprinsessen kan fremstå moderne og appellerende til et nyt 'publikum' med den slags taler, så er det heller ikke helt ufarligt:

»Hun løber en risiko. For kongehusets rolle har i den grad været at samle og at sige, at de har været upolitiske. De har holdt afstand til de kontroversielle emner. Der er en større risiko forbundet ved at politisere mere. Det kan gå galt,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kongehusekspert og historier ved SDU Michael Bregnsbo er enig i, at Kronprinsessen er blevet mere poltisk i sine taler, og at der er grænser for, hvor langt hun kan gå:

»Man kan godt sige, at det er at følge med tiden, forny sig og vise, at kongehuset stadig er relevant, men selvfølgelig skal hun passe på, at hun ikke går for vidt. Selvfølgelig kan hun ikke tage stilling til aktuelle politiske spørgsmål. Og hun risikerer at støde nogle af de konservative, som er kongehusets mest trofaste støtte fra sig. Det er selvfølgelig faren,« siger han.

Hos Det Konservative Folkeparti er man dog ikke så bekymret over Kronprinsessens nye linje:

»Vi bakker jo 100 procent op om kongehuset. Kronprinsessen involverer sig i rigtig mange ting. Det synes jeg er rigtig fint, og det giver en rigtig positiv omtale på mange måder, så jeg kan ikke nikke genkendende til, at kongehuset er blevet politisk og venstreorienteret i deres holdninger,« siger kulturordfører Birgitte Bergman (K).

Hos Enhedslisten, der helst ser kongehuset afskaffet, er man heller ikke bekymret for den nye og mere politiske stil fra Kronprinsessen:

Det kan hurtigt gå galt, når man blander det royale liv med politik. Det fik kronprins Frederik at føle i 2016, hvor han som medlem af den internationale Olympiske Komité (IOC) gik imod regeringens beslutning og stemte imod at udelukke Rusland fra OL på grund af statsstøttet doping.
Det kan hurtigt gå galt, når man blander det royale liv med politik. Det fik kronprins Frederik at føle i 2016, hvor han som medlem af den internationale Olympiske Komité (IOC) gik imod regeringens beslutning og stemte imod at udelukke Rusland fra OL på grund af statsstøttet doping. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Så længe hun holder sig inden for det, der er den officielle danske politik, så er der ikke noget problem. Problemet er, hvis hun går uden for den grænse,« lyder det fra kulturordfører Søren Søndergaard (EL), der tilføjer:

»Men det er klart, at rammerne er mere vide, så længe hun ikke er dronning. Når hun bliver dronning, bliver det en anden sag,« siger han.

Er Enhedslisten blevet mildere stemt for kongehuset nu, hvor Kronprinsessen har taget nogle af jeres hjertesager som klima og 'pride' til sig?

»Vores holdning til kongehuset har intet at gøre med de personer, der er i kongehuset. Vores holdning har noget at gøre med, at vi ikke mener, at man skal arve den slags ting. Det er sådan set det vigtigste. Så det gør hverken fra eller til. Men det er da glædeligt, at der kommer en udefra, som er begyndt at interessere sig for nogle ting, som også almindelige mennesker interesserer sig for,« siger han.