Der er kriser. Og så der den slags kriser, som det spanske kongehus slås med. Kriser i en liga helt for sig selv.

For ikke nok med, at landet har en korruptionsanklaget ekskonge, der er flygtet til Dubai, så har kong Filippes svoger haft så meget urent mel i posen, at han afsoner en femårig fængselsdom for skattesvindel. Men nu ser det ud til at lysne for svogeren.

Svogeren, den pensionerede håndboldspiller Iñaki Urdangarin, der er gift med kongens søster prinsesse Christina, får nemlig snart et tilbud om at forlade Breiva-fængslet, hvor han har siddet fængslet siden 2018, skriver den spanske avis El Pais.

I stedet får 52-årige Urdangarin mulighed for at afsone i det mere åbne fængsel Centro de inserción social tæt på Madrid. Dermed kan Urdangarin også få mulighed for at komme hjem på weekendophold en gang om måneden hos sin kone, prinsesse Christina.

Prinsesse Cristina og Inaki Urdangarin blev gift i oktober 2004 i Barcelona.
Prinsesse Cristina og Inaki Urdangarin blev gift i oktober 2004 i Barcelona. Foto: JEAN-LOUP GAUTREAU
Vis mere

Desuden vil han få mulighed for dagligt at tage på arbejde i den institution for handicappede, hvor han arbejder frivilligt. Dog skal han deltage i et slag rehabiliteringsprogram for økonomiske forbrydere, hvilket blandt andet indbefatter psykologsamtaler, hvis overflytningen til det mere åbne fængsel skal imødekommes.

Beslutningen har nemlig været længe undervejs. Åbenbart kom Breiva-fængslet allerede i sommer med forslaget om at flytte Urgangarin til mere åbne rammer, hvilket dog dengang ikke blev godkendt.

Hvad enten Urgangarin er i det ene eller andet fængsel, ændrer det dog næppe på den skade, som han har forvoldt det spanske kongehus.

Skandalen var nemlig massiv, da han i 2012 blev sigtet for svindel med 45 millioner offentlige kroner, som han angiveligt tog til sig selv og sendte i skattely.

Prinsesse Christian og Unaki Urdangarin havde ingen problemer med at spankulere rundt sammen i julen 2019.
Prinsesse Christian og Unaki Urdangarin havde ingen problemer med at spankulere rundt sammen i julen 2019. Foto: David Aguilar
Vis mere

Og han trak sin royale kone med, da hun blev anklaget for medvirken til skattesvindel.

Balladen var stærkt medvirkende til, at kong Juan Carlos, der selv sad i skandaler til halsen, i 2014 valgte at abdicere og overlade tronen til sin søn, Felipe.

Men balladen stoppede ikke der. For prinsesse Christina nægtede at doppe sin mand – selv om han i 2018 blev idømt fem år og 10 måneders fængsel for skattesvindel.

Det resulterede i, at hendes bror – kong Felipe – følte sig så tvunget til at lægge afstand til sin søster, at han fratog hende de royale forpligtelser og titlen som hertuginde af Palma de Mallorca. Desuden meddelte han, at hun fremover ikke var ønsket ved officielle familiearrangementer.

Inaki Undargarin var en kendt professionel håndboldspiller, før han giftede sig med prinsessen.
Inaki Undargarin var en kendt professionel håndboldspiller, før han giftede sig med prinsessen. Foto: HRVOJE POLAN
Vis mere

Derefter flyttede den spanske prinsesse, som ellers altid havde haft et nært forhold til sin bror, til Schweiz med sine og Urdangarins fire børn.

Men selv om prinsessen er rejst ud af landet, og den royale svoger er bag tremmer, så fortsætter de med at lave ridser i lakken på det spanske kongehus.

For da Urdangarin i julen 2019 havde sin første udgang fra fængslet, viste prinsesse Christina, at hun – modsat forventningerne – ikke havde tænkt sig at slå hånden af sit livs kærlighed.

I stedet kunne hun under stor mediebevågenhed ses spankulere rundt med ham arm i arm i den baskiske by Vitoria, hvor parret tilbragte julen med Urgangarins familie.

Prinsesse Christina og Inaki Urdangarin med deres fire børn i 2011: Juan Valentin de Todos los Santos (øverst th.), Pablo Nicolas (nederst tv.), Miguel de Todos los Santos (nederst midt) og Irene (nederst th.).
Prinsesse Christina og Inaki Urdangarin med deres fire børn i 2011: Juan Valentin de Todos los Santos (øverst th.), Pablo Nicolas (nederst tv.), Miguel de Todos los Santos (nederst midt) og Irene (nederst th.). Foto: -
Vis mere