Grevinde Alexandra modtager stadig penge af staten efter bruddet med Prins Joachim i 2004, og det nye giftemål med fotografen Martin Jørgensen i 2007. Faktisk modtager hun mere end selveste Kronprinsesse Mary.

Den tidligere prinsesse og nuværende grevinde, Alexandra, modtager årligt 2.100.000 kroner af staten i apanage. Efter skat ender det tal dog på ca. 1,35 millioner. Til sammenligning får kronprinsesse Mary 1,9 millioner kroner skattefrit.

Og det er helt urimeligt, mener journalist og ekspert i kongehuset, Trine Villemann.- Det er fuldstændig urimeligt og uanstændigt. Det handler ikke om kroner og øre, det er mere princippet. Kongehuset kan ikke smøre en skilsmisseregning af på de danske skatteydere, siger hun til BT.

I 2004 underskrev Kronprins Frederik en lov, der gjorde, at Grevinde Alexandra, indtil hun går bort, skulle modtage 1.526.000 kr. årligt, (reguleret til 2,1 mio. i dag), også selv om, at hun blev gift med en ny mand. Derudover betaler Prins Joachim børnepenge til Alexandra for deres børn.Ifølge Trine Villemann giver det god mening at betale til Kronprinsesse Mary, men ikke til Grevinden da hun ikke er medlem af kongehuset mere.

- Vi bakker op om monarkiet og at betale til dem, der er medlemmer af kongehuset. Men ikke til dem, der ikke er. Det giver mening, at børnene skal have nogle penge, men der er jo aftalt børnepenge i loven, siger hun.

Trine Villemann kalder loven om grevindens apanage for én af de største skandaler i kongehusets nyere tid.

- Hvorfor skal danskerne skal blive ved med at betale til en kvinde, der selv har valgt at forlade kongehuset. Børnene kunne modtage apanage, men hun (grevinden red.) hører ikke hjemme under den finanslov, siger hun.

Alexandra skal anerkendes

Helt så galt mener ekstern lektor hos Københavns Universitet og kongehusekspert, Lars Hovbakke, ikke det er.

- Man kan opfatte det som en betaling for det arbejde, hun lavede for kongehuset igennem mange år efter hun fandt sammen med Joachim i 1995, siger han.

Ifølge Lars Hovbakke bliver det ikke helt nemt for politkerne at lave loven om lige nu, da de aldrig har stået i situationen før.

- Man har ikke nogle fortilfælde, med én der er så central placeret i kongehuset er blevet skilt, så der er ingen retningslinjer at gå efter. Men det er helt klart, at i forhold til den rolle hun spiller i kongehuset i dag, så er det da et forholdsvis stort beløb, siger han.

Den præmis køber Trine Villemann dog ikke.

- Der er jo ingen andre lønarbejdere, der får en anerkendelse, efter de har holdt op med at lave et stykke arbejde. Jeg tror ikke på, at det er en anerkendelse, jeg tror på, at det er et stort hold-kæft-bolsje, så Alexandra ikke går ud og fortæller om, hvad der sker bag Amalienborgs mure, siger hun.