Han havde det hele. Folkets respekt. Sin mors kærlighed. Og en kæmpe popularitet.

Men dronning Elizabeths yndlingssøn – prins Andrew – der engang var den anden i tronfølgen, ser ud til at have smidt det hele på gulvet. Skandalerne vælter ned over ham. Og hullet ser kun ud til at blive dybere og dybere.

»Når man tænker på prins Andrew, så tænker man på tre ting… Hans loyale tjeneste i Falklandskrigen, hans ekskone Sarah Ferguson, som var en katastrofe som royal, og nu selvfølgelig forbindelsen til Epstein.«

Sådan udtaler den royale kommentator Richard Fitzwilliams til CNN.

Prince Andrew blev i 1986 gift med Sarah Ferguson. De blev dog skilt i begyndelsen af 90'erne.
Prince Andrew blev i 1986 gift med Sarah Ferguson. De blev dog skilt i begyndelsen af 90'erne.
Vis mere

Kommentaren kommer, efter at prins Andrew søndag deltog i et meget opsigtsvækkende interview på BBC om sit forhold til den afdøde finansmand Jeffrey Epstein, der var anklaget for menneskehandel og sex med mindreårige.

Interviewet skulle egentlig have reddet prinsen op af fedtefadet, men prinsens afvisende stil og manglende empati med Epsteins ofre har i stedet gravet hullet dybere.

En britisk ekspert i image har kaldt det ’katastrofalt’.

I interviewet blev prinsen blandt andet spurgt ind til de sexanklager, som kvinden Virginia Giuffre retter mod ham.

Prins Andrew er anngiveligt dronning Elizabeths yndlingsbarn.
Prins Andrew er anngiveligt dronning Elizabeths yndlingsbarn. Foto: STRINGER
Vis mere

Hun påstår, at hun som 17-årig blev holdt som sexslave af Epstein, og han havde tvunget hende til samleje med blandt andre prins Andrew.

Giuffre påstår, at hun først dansede med prinsen, hvor han svedte meget, hvilket ifølge prinsen slet ikke kunne lade sig gøre.

»Jeg kunne ikke svede på det tidspunkt,« lød det afvisende fra prinsen, der forklarede sin manglende evne til at svede med en overdosis af adrenalin under sin tid i Falklandskrigen.

Epstein-skandalen er blot den seneste af skandaler omkring den engang så feterede britiske prins.

Prins Andrew og Sarah Ferguson med deres døtre, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie i 1998.
Prins Andrew og Sarah Ferguson med deres døtre, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie i 1998. Foto: ANDREW STUART
Vis mere

Da prins Andrew kom til verden i 1960, var det ellers på et særdeles godt tidspunkt.

Hans to ældre søskende – prins Charles og prinsesse Anne – var henholdsvis 10 og 12 år ældre end han, og hans travle mor – dronningen – havde meget mere tid til sit tredje barn, end hun havde haft til sine to første.

Da den britiske tronfølgelov dengang i 60'erne favoriserede mandlige arvinger frem for kvindelige, betød det også, at dronningens tredje barn blev nummer to til tronen.

Det førte samlet til, at prins Andrew hurtigt blev dronningens yndlingsbarn.

At prins Andrew har bevaret et tæt forhold til sin ekshustru, kunne ses ved deres datter prinsesse Eugenies bryllup i 2018. 
At prins Andrew har bevaret et tæt forhold til sin ekshustru, kunne ses ved deres datter prinsesse Eugenies bryllup i 2018.  Foto: DANNY LAWSON
Vis mere

»Hun havde mulighed for at give ham mere opmærksomhed, og Andrew var en, som hun havde en speciel tilknytning til,« forklarer Richard Fitzwilliams til CNN.

Som voksen meldte prins Andrew sig til flåden.

Og da han få år efter deltog i Falklandskrigen og kom hjem som krigshelt, ville populariteten ingen ende tage.

Måske er det derfor, at både briterne og dronningen har været så forholdsvis tilgivende over for yndlingsprinsens eskapader og skandaler. For dem har der været en del af.

Prins Andrew er blevet rodet dybt ind i Epstein-skandalen. Men han får hjælp fra sin ekshustru, Sarah Ferguson, der støtter ham..
Prins Andrew er blevet rodet dybt ind i Epstein-skandalen. Men han får hjælp fra sin ekshustru, Sarah Ferguson, der støtter ham.. Foto: Toby Melville
Vis mere

I årevis havde prins Andrew ry som en festprins, der tilmed fik øgenavne som 'Randy Andy' og 'Air Miles Andy'.

Sidstnævnte kom i 2009 grundet prinsens forkærlighed for at flyve med helikopter frem for at tage bilen – hvilket kostede skatteyderne dyrt.

Den største skandale – indtil Epstein-skandalen – har dog nok været valget af hans hustru, den jævnaldrende Sarah Ferguson.

Selv om dronning Elizabeth formentlig har været glad for, at hendes lidt vilde søn faldt til ro, da han i 1986 giftede sig med den rødhårede Sarah Ferguson, så stod det hurtigt klart, at ægteskabet blev et meget kulørt et af slagsen.

Prins Andrew havde været en feteret ungkarl i det britiske selskabsliv, og de to sammen elskede opmærksomhed.

Parret fik døtrene prinsesserne Eugenie og Beatrice, men efter få år stod det klart, at ægteskabet var ved at falde fra hinanden.

Seks år efter brylluppet blev parret separeret i 1992.

Siden blev forholdet mellem prins Andrews forældre og Sarah Ferguson iskoldt.

Prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice.
Prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice. Foto: JUSTIN TALLIS
Vis mere

Og det blev bestemt ikke bedre, da hun i 2011 trak prins Andrew med ind i en skandale om penge under bordet, da det blev afsløret, at hun udnyttede sin royale forbindelse til prinsen til at modtage store millionbeløb fra folk, der ville møde ham.

Trods de mange skandaler og skilsmissen har Sarah Ferguson og prins Andrew bevaret et godt forhold til hinanden.

Og Ferguson kommer da også sin eksmand til undsætning i Epstein-skandalen.

'Det er på tide for Andrew at stå fast, og det har han gjort, og jeg er med ham hvert skridt af vejen, og det er mig en ære,' skriver hun på Instagram.