Det var en yderst velformuleret og selvsikker dansk kronprins, der mandag formiddag lagde op til frugtbart fremtidigt energi-samarbejde imellem USA og Danmark.

Magelig placeret på en barstol, der i dagens anledning var stillet til rådighed for at lette trykket på den brækkede fod, åbnede Kronprins Frederik en større energikonference på Chicagos centrale kulturcenter.

Og på et lille kvarter forklarede han de fremmødte, hvorfor vedvarende energi er så vigtig, og hvorfor Danmark har gjort så meget ud af denne videnskab.

"Klimaforandring er et faktum," sagde Frederik med en overbevisning, så selv USAs miljøbevidste præsident Barack Obama ville være stolt af ham.

Kronprinsen fortalte kort om sin slædetur over indlandsisen på Grønland, hvor han så resultaterne af den globale opvarmning med sine egne øjne. Og Frede roste samtidig Chicagos egne miljøvenlige tiltag - som en helt ny 'flåde' af hybridbiler som den, der i de seneste to dage har bragt kronprinsparret rundt i den amerikanske storby.

Kronprinsparrets besøg i USA drejer sig i høj grad om udveksling af idéer og design. Men det var ikke alle, der mente, at opholdet får den opmærksomhed, det fortjener.

'Den her slags møder skulle afholdes i et meget større forum,' sagde Will Evans, der er chef for 'People's Gas' - firmaet, der forsyner det meste af Chicago med gas og varme.

'I danskere har fat i noget af det rigtige. Men jeg ved ikke om amerikanerne er klar. Jeg har således ikke set noget om dette besøg i den lokale eller for den sags skyld den landsdækkende amerikanske presse. Vi snakker meget om vedvarende energi på internt og regringsplan.

Men jeg ved ikke om det amerikanske folk er klar,' sagde Will Evans, der også håbede på at få lejlighed til at hilse på Frede personligt.

'Det er en mand, der ved, hvad han snakker om," sagde Will Evans.