Som afslutning på en festmiddag i Tórshavn torsdag aften deltog både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med stor entusiasme i en omgang traditionel færøsk kædedans.

Efter en aften med middag, underholdende indslag og taler bød den færøske lagmand (regeringsleder, red.), Aksel V. Johannesen, hele festselskabet samt kronprinsparret op til den traditionsrige dans.

Kronprinsparret dansede side om side iført færøske nationaldragter og havde store smil på læben, mens flere og flere festgæster sluttede sig til kædedansen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary danser færøsk kædedans.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary danser færøsk kædedans. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

I videoen øverst kan du se kronprinsparret danse kædedans.

Kædedans stammer helt tilbage fra middelalderen og danses på en helt særlig måde, hvor man starter i en ring og bevæger sig tættere og tættere på hinanden, mens man synger færøske folkeviser. Under dansen er der altid en person, der synger for, og derefter synger resten med, mens der trampes i gulvet.

Gæsterne rykkede langsomt tættere og tættere sammen, efterhånden som flere kom til under kædedansen.
Gæsterne rykkede langsomt tættere og tættere sammen, efterhånden som flere kom til under kædedansen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

En kædedans kan sagtens vare meget længe og kan sagtens indeholde godt hundrede vers, men kan også være af kortere varighed, som det var tilfældet torsdag aften i Nordens Hus, hvor der var afholdt festmiddag i anledningen af kronprinsfamiliens første officielle besøg.

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og de royale børn ankom torsdag til Færøernes hovedstad, Tórshavn, med Kongeskibet Dannebrog. Kronprinsparret besøgte de 18 øer mod nord sammen i 2005, men det er første gang, at de royale børn er med, og det har indtil videre været en stor oplevelse for dem, forklarede kronprins Frederik i sin tale under festmiddagen torsdag aften.

»For at forkorte et udtryk, sandheden får man fra børn. Og sandheden har vores børn vist os her i dag ved at vise, hvor let de går ind i det færøske folk, og hvor godt de har det her. Det er for os et dejligt tegn på, at de har det godt, og de slapper af, hvor de er, men hvis man skal udvide det, er det også et dejligt tegn på det forhold, der eksisterer mellem Danmark og Færøerne,« sagde Kronprinsen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary dansede entusiastisk med.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary dansede entusiastisk med. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Kronprinsfamiliens officielle besøg på Færøerne varer til og med søndag, hvor den royale familie rejser tilbage til Danmark.