Det er ganske vist, at prins Henrik ønskede at være konge, men måtte tage sig til takke med titlen som prinsgemal. BT har samlet prins Henriks offfentlige hovedbrud over den manglende status som konge.

Torsdag kom det frem, at Kongehuset har ændret Prinsgemalens titel til prins Henrik ganske ubemærket, hvilket blev bekræftet fra hoffets side torsdag til BT.

»Hans Kongelige Højhed Prins Henrik har i forlængelse af sin pension selv ønsket at ændre sin titel til prins Henrik. Det har han gjort ud fra, at han synes, det passer bedre til hans nuværende situation som pensionist,« sagde Lene Balleby til BT.

Prins Henrik har i 20 år udtrykt sin forundring over, at han ikke kunne blive lige med sin kone, Dronning Margrethe. I 2005 tog han titlen som prinsgemal, som blev brugt i England og Holland, inden han så altså har frasagt sig den titel for nyligt.

BT har samlet en liste over de gange, prins Henrik udtrykte sin forundring og utilfredshed over, at han måtte stå bag sin kone.

1996: I selvbiografien ’Skæbne forpligter’ udtrykker prins Henrik første gang frustration over placeringen i det royale hierarki. ’Alt godt tillægges chefen, alt dårligt nummer to... I værste fald beskriver det sarkastiske billedsprog os som skødehunde, der tripper bagefter, nogle gange i snor, som sidder pænt for en sukkerknald, og som fremfor alt ikke siger noget...’ skrev han om sin rolle som prinsgemal.

2002: Dronning Margrethe var forhindret som vært for nytårskuren på grund af to brækkede ribben, og kronprins Frederik tog over. Det var prins Henrik tydeligt frustreret over. I et interview med BTs Bodil Cath fortalte han for første gang offentligt om at føle sig degraderet og som ’et ligegyldigt vedhæng’. Prins Henrik strejkede og tog en tænkepause på sit vinslot i Cayx i Frankrig.

2005: Henrik tog titlen Prinsgemal i 2005 for at markere forskellen mellem ham selv og kongehusets yngre prinser.

2007: Prins Henrik siger ifølge Ekstra Bladet til det franske ugeblad Point de Vue, at han vil være ’Kong Henrik’. ’I dag får en konges kone titlen dronning. Men en regerende dronnings mand bliver ikke konge ved ægteskab. Offentligheden er tilbøjelig til kun at anerkende dronningen. Således bliver parforholdet skævt, ikke privat, men i offentlighedens øjne,’ udtalte prinsgemalen.

2009: Ved folkeafstemningen i 2009, hvor drenge og piger blev ligestillet i tronfølgen, blev der spurgt om prinsgemalens generelle holdning til ligestilling. ’Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger,’ sagde Prinsen. Det blev igen opfattet som frustration over Prinsens placering i det royale hierarki.

2010: I biografien ’Enegænger’ af tv-værten Stephanie Surrugue kommer prins Henrik igen ind på sin placering. Han siger bl.a.: at det sårer hans nationalfølelse. ’Når mine venner og bekendte i Sydeuropa vil drille mig lidt for sjov med Danmark, så siger de: ’ Ha, I har mange gode ting deroppe i Danmark, men I har da ikke den dér ligestilling, som I praler med? Ellers ville du vel få lov at sidde ved siden af din kone?’

2013: Prins Henrik stiller igen op til interview med det franske ugeblad Point de Vue sammen med sin svigerdatter prinsesse Marie, der også stammer fra Frankrig. Han siger, ifølge Ekstra Bladet:

’Du, min kære svigerdatter, har et normalt ægteskab, hvor du og din mand er lige. Han er en prins, og du er en prinsesse. Men sådan er det ikke i mit tilfælde. Der er ingen grund til, at jeg ikke skulle være på samme niveau som min kone’.

Februar 2015: Under et interview med de hollandske medier omhandlende terroraktionen mod Danmark blev prins Henrik spurgt om sin status som prinsgemal og ikke konge. ’Hvorfor skal jeg være under min kone? Hvorfor?’ spurgte prins Henrik ud i lokalet og gav flere historiske eksempler på andre lande, hvor de godt kunne gøre dronningers ægtemænd til konger.

Oktober 2015: Kort efter er den gal igen. Prins Henrik beklagede sig i Le Figaro over sin titel.

”Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination,” lød det fra prins Henrik, der tilføjede, at også den tidligere franske præsident Charles de Gaulle mente, at han – prins Henrik – burde have titlen Kongegemalen.