Den spontane storbyferie til Venedig er langt fra første gang, at prins Henrik har skabt overskrifter - og besvær for Dronningen. Se listen over hans bommerter her.

Prins Henrik var alt for syg til at deltage i dronning Margrethes stortanlagte 75-års fødselsdag. Bare få dage efter var han rask nok til spontan storbyferie til Venedig. Et klart svigt af dronning Margrethe fortæller flere eksperter til BT.

Men storbyferien, som Kongehuset kalder for 'rekreation', er langt fra den eneste gang, at Prinsgemalen har skabt overskrifter - se bare her:

1) 'Ydmyget' Henrik taler ud

I begyndelsen af 2002 talte en forsmået prins Henrik ud til BTs tidligere hofreporter Bodil Cath. Anledningen var den nyligt overståede nytårskur, hvor hans ældste søn kronprins Frederik trådte til som aftenens vært, fordi Dronningen måtte melde afbud. Prinsgemalen var vred over at være degraderet til nummer tre efter Dronningen og Kronprinsen.

»Det er, hvordan man ser mig, der optager mig. Det er ikke, hvordan jeg klarer mit job og gør det, der er det afgørende. Det er, hvordan jeg bliver betragtet. Det er, når jeg bliver nedvurderet eller ydmyget. Når jeg læser, at jeg bliver kasseret som nummer to,« lød det fra prins Henrik, der efterfølgende tog en tænkepause i Cahors. I 2005 tog han titlen ’prinsgemal’ for at markere forskellen på ham og kongehusets andre prinser.

2) Kongesnak efter terrorangreb

Da dronning Margrethe og prins Henrik holdt pressemøde for den hollandske presse i februar – kort efter terrorangrebet i København, valgte Henrik endnu engang at tage diskussionen om sin titel.

»Hvorfor skal jeg være under min kone? Hvorfor?,« spurgte Prinsgemalen, der mener, at hans prinsetitel er udtryk for manglende ligestilling:

»Hvorfor skal Danmark kopiere England og ikke kopiere Spanien eller Skotland? Dronningerne af Skotland har gjort deres mænd til konger,« lød det vredt fra prins Henrik, der gjorde sin dronning tydeligt utilpas under pressemødet.

via everythingroyalty.tumblr.com

3) Forstokket franskmand?

Prinsgemalen kom i modvind i sit nye, frisindede fædreland, da han i 1967 i et interview i Berlingske fortalte, at han ikke mente, at gifte kvinder burde have fuldtidsjobs, og at manden er familiens overhoved:

»Efter min mening er det lykkeligt for en familie, hvis det er manden, der står for styret. Der er pligter i et hus, som kun en kvinde kan tage sig af, og som manden ikke kan overtage – børnepasning, madlavning og så videre,« lød det fra Henrik med ramaskrig til følge fra kvindebevægelsen.

Dronning Margrethe og prins Henrik på Københavns Rådhus.
Dronning Margrethe og prins Henrik på Københavns Rådhus. Foto: Allan Moe
Vis mere

4) Børn skal opdrages som hunde

I samme interview fra 1967 fortalte den stolte franskmand om sit syn på børneopdragelse – der lå endda meget langt fra tidens rundkredspædagogik.

»Børn er som hunde eller heste, de skal tæmmes, for at man kan få et godt forhold til dem... Jeg har selv fået mine lussinger - det tager man ikke skade af,« lød det i interviewet i Berlingske.

Kronprins Frederik kommenterede sin fars opdragelsesmetoder til regentparrets sølvbryllup i 1992: »Papa, man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed.«

Prins Henrik med sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim på slottet Caix i Cahors, august 1972.
Prins Henrik med sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim på slottet Caix i Cahors, august 1972. Foto: PER PEJSTRUP
Vis mere

5) Bidske bedstevenner

Prins Henrik elsker sine små firbenede venner af gravhunde-racen. Men selvom de måske nok elsker deres ’far’, så elsker de bestemt ikke Kongehusets ansatte. Hele tre gange er det nemlig sket, at en garder er blevet bidt til blods af Henriks nu afdøde gravhund Evita med stivkrampe-vaccinationer og sygemelding til følge. Og i 2013 blev også en gartner på Fredensborg Slot bidt – denne gang af hunden Querida.

Men i de senere år har Prinsgemalen også markeret sig både positivt og humoristisk - ja, den 80-årige Henri er faktisk gået hen og blevet kult.

1) Kongen af Pusherstreet

Der var for eksempel dengang i 2013, hvor prins Henrik dukkede op på Pusherstreet i Christiania helt uanmeldt - og helt uden livvagter. Det var første gang, Henrik besøgte fristaden.

2) Panda-prinsen

Da prins Henrik fyldte 80 år sidste år nåede hans popularitet nye højder. Ikke mindst da han udklædt som panda underholdt gæsterne til en middag for Verdensnaturfonden, som han er protektor for.

3) Dyt-dyt!

Nå ja, og så var der dengang Prinsgemalen besøgte Randers Regnskov og prøvede masken, der gjorde ham blind som en flagermus...

via gifbay.com