Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvad giver man til kvinden, der må formodes at have alt? Kaffekopper, en skammel og en bjørneskindsmuffe er bare nogle af de mere eller mindre kreative gaver til dronning Margrethe.

Man må formode, at dronning Margrethe, der fyldte 75 år i går 16. april, har nærmest alt, hvad hjertet kan begære.

Men ingen fødselsdag uden gaver, så derfor har Dronningens familie, private venner og diverse offentlige foreninger og instanser måttet være kreative for at komme på en god fødselsdagsgave til kvinden, der har alt.

Prins Henrik gav sin dronning et smukt halssmykke af turkiser designet af Torben Hardenberg

Også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle efter sigende have købt nyt til Dronningens bugnende smykkeskrin. De gav hende nemlig en koralfarvet halskæde fra det danske mærke Monies.

Gaven fra Regeringen og Folketinget var ikke så nem at pakke ind. De gav nemlig en staudehave til Fredensborg Slot. Når den er etableret, kommer den til at være åben for offentligheden, fortalte Helle Thorning-Schmidt til festen torsdag.

Flere af de andre gaver var også rettet mod udendørslivet. Fredensborg kommune dronning Margrethe et valnøddetræ, der giver sorte, spiselige valnødder. Træet, der ifølge kommunen er 'særligt graciøst i sit udseende og fremtoning' skal stå i den private del af haven ved Fredensborg Slot.

En række kommuner i Midtjylland var kommet frem til, at majestæten nok mangler en fodskammel som er formet som et æble.

De Danske Garderforeninger har også været kreative. Dronningen uddeler hvert år en hædersbevisning i form af et ur fra Ole Mathiesen til en værnepligtig fra Livgarden. Det har fået tilnavnet 'Dronningens Ur'. På sin fødselsdag fik Dronningen så sin egen version - et vægur fra Georg Jensen med inskriptionen 'Dronningens Ur'.

Men det var ikke den eneste gave, Dronningen fik fra foreningen. Hun fik også en muffe i bjørneskind.

»Majestæten har flere gange udtrykt en tendens til kolde fingre. Vi håber at muffen vil varme fingrene i fremtiden, så majestæten fortsat kan udfolde sig i sit kunstneriske es,« skriver foreningen på sin hjemmeside.

Københavns Kommune stod for en temmelig praktisk gave - som fødselsdagsbarnet dog selv havde ønsket sig. Nemlig 60 kaffekopper med dobbelt guldkant. Det er i øvrigt samme gave som nabokommunen Frederiksberg gav i 2000.

Den Gamle By i Aarhus gav fødselsdagsbarnet sin helt egen gade - Dronning Margrethes Gade.

Nationalmuseet gav dronning Margrethe endnu et portræt til samlingen. Dette er malet af kunstneren Lars Physant.

Andre læser også