I dag blive det første portræt af den samlede kongelige familie afsløret. Igen er det Thomas Kluge, der med sin fotografiske præcision og afslørende stil, har portrætteret Dronningen og Prinsgemalen siddende i en sofa omgivet af deres sønner, svigerdøtre og alle otte børnebørn.

Thomas Kluges maleri, er dermed en afløser af det enorme familieportræt, som Laurits Tuxen malede i 1880'erne af 'Europas svigerfar' kong Christian 9, der på det enorme maleri var omgivet af alle sine seks børn, svigerbørn og børnebørn.

Thomas Kluges nye maleri, 'Kongehuset', som det slet og ret er blevet døbt, bliver afsløret i dag, fordi det i dag er 150 år siden, den første 'Glücksborger i skikkelse af Christian 9. satte sig på den danske trone.

hovedbilledet

Lige som på Tuxens 1880'er maleri er den nuværende kongelige familie også afbilledet i den imponerende havesal på Fredensborg Slot.

Men hvor det var kongeparret, som i 1880'erne var i fokus på Tuxens maleri, er det prins Christian, der er i fokus på det nye. Og det er der en helt særlig grund til.

- Jeg tænkte, jeg ville trække Christian frem og lade maleriet handle om ham. For hvor skal det kongehus bæres hen? Det er jo Christian, der skal bære den nye historie, forklarer Thomas Kluge til bt.dk om tilblivelsen af maleriet.

Thomas Kluge maleri kongefamilien,

Maleren, der har sit atelier i præstegården i Korsør, hvor han bor med sin hustru, sognepræsten Anna Kluge, har ikke haft samtlige 14 medlemmer af kongefamilien til at stå model for sig samtidig.

Portrættet af Dronningen er blevet malet på Fredensborg, hvor maleren opholdt sig i en uge. Her er Frederiks portræt også blevet malet.

- Mens alle de andre voksne er blevet malet hos mig i mit atelier, hvor de hver især har stået model et par gange, afslører Thomas Kluge.

Han har også tilbragt tid sammen med de største børnebørn, for at lære dem bedre at kende, inden han malede Nikolai, Felix, Christian, Isabella, Henrik, Vincent og Josephine og Athena. Dog er de tre nyeste kongelige skud alle blevet fotograferet sammen med deres forældre til selve maleriet.

Christian 1

- Jeg spillede fodbold med Christian og jeg havde også en fin seance med lille Henrik. Det var et spørgsmål om at komme tæt på børnene. Derfor havde jeg også fundet noget af min søns legetøj frem, legoklodser, biler, nogle krigere, en dukke og en bold, som jeg havde taget med, som de skulle lege med, og som de gør på maleriet, fortæller Kluge.

Der også fortæller, at fra han præsenterede ideen om maleriet for dronningen, har han haft helt frie hænder til at male de kongelige, sådan som han opfatter dem.

hovedbilledet

- Jeg er kommet med nogle ideer, som jeg har præsenteret for Dronningen. Men jeg har aldrig hørt, at hun har stoppet noget. Slet ikke. Men jeg ville gerne informere hende, så det ikke kom som en overraskelse, siger Kluge.

Da han begyndte på maleriet i 2009, skulle der 'kun' optræde 11 personer på billedet. Men naturen overhalede maleren indenom, inden han satte det sidste penselstrøg på det 2,20 meter lange og 2,20 meter brede maleri i efteråret 2013.

- Så blev Mary gravid. Og det ødelagde selvfølgelig min komposition lidt, ler Kluge. Og så med to børn oven i købet. Det skabte jo problemer for mig. Og senere kom lille Athena ind i billedet, så blev de 14, tilføjer han.

dfsdfasdf

Maleriet er netop blevet afsløret på Amalienborg Museet, hvor det kan ses frem til den 2. marts. Derefter tager Dronningen det med hjem til Fredensborg.

Det ved Thomas Kluge. Til gengæld ved han ikke, hvem der har betalt for maleriet.

- Det aner jeg ikke. Jeg ved kun, at giveren ønsker at være anonym.

hovedbilledet