I fem dage står Dronning Margrethe og Prinsgemalen i spidsen ved statsbesøget i Kina. Med sig har regentparret et følge af erhvervstopfolk fra over 150 virksomheder, der håber at få udbygget deres eksport til det store land på den anden side af jorden.

Og når det folkerige store land får så fint besøg, så skal de kinesiske soldater selvfølgelig stå ret. Og som efter en snor når den danske Dronning defilerer forbi æresgarden. 

En så hårfin præcision af så mange menneskelige legemer på en gang kræver sin mand. Eller soldat. Der derfor tog en snor i brug, så ingen fra den kinesiske æresgarde stod så meget som en hundrededel af en millimeter forkert.

Regentparret er fra den 24. - 28. april på officielt besøg i Kina.

Øvelsen fandt selvfølgelige sted, inden regentparret og de fire ministre, udenrigsminister Martin Lidegaard, handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, fødevareminister Dan Jørgensen og uddannelses- og forskningsminister Sophie Carsten Nielsen samt den store erhvervsdelegation, tidligere i dag landede i Beijing.

Her var Dronningens første opgave nemlig den traditionelle inspektion af æresgarden, som foregik i Folkets Store Hal. I sin lange, blå frakke inspicerede Dronningen de snorlige og linealranke kinesiske soldater, der ikke så meget som blinkede, da hun defilerede forbi.

Umiddelbart efter mødtes Margrethe med den kinesiske præsident H.E. Xi Jinping, som regenten allerede har mødt ved det kinesiske statsbesøg herhjemme i 2012. Han var også vært ved den store statsbanket, som kineserne holdt for regentparret og hele den store delegation torsdag aften

Men selv om statsbesøget i Kina har overskriften bæredygtighed indenfor energi, miljø, innovation, transport sundhed og fødevarer samt dansk design, og regentparret skal besøge flere danske virksomheder, der allerede har etableret sig i Kina, så kommer besøget også til at handle om noget så dansk som H.C. Andersens eventyr.

I morgen fredag skal Margrethe og Henrik blandt andet aflægge visit i den Forbudte By, som de også besøgte for 35 år siden, da de var på deres første statsbesøg i Kina.

Allerede dengang herskede der en stærk samhandel mellem Kina og Danmark. Og i dag er Kina blevet Danmarks næststørste samhandelspartner uden for EU med en samhandel i 2013 på 107 mia. kroner.

Men de svimlende høje beløb er nok det sidste, Dronning Margrethe tænker på, når hun sammen med den kinesiske præsidentfrue fredag formiddag lancerer Dansk-Kinesisk Kulturår på Museum for Women and Children. Her skal Dronningen nemlig læse H.C. Andersen eventyret ’Det er ganske vist’ højt.

Og hvis Dronningen gør, som hun plejer, når hun læser højt, kan tilhørerne godt forberede sig på at se det danske statsoverhoved folde sig ud med masser af mimik i ansigtet og vekselende toneleje.

Efter Dronningen har læst op, er det den kinesiske præsidentfrues tur til at læse et af eventyrdigterens eventyr op. På kinesisk. Og det er (også) ganske vist.