Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I al diskretion er det lykkedes kronprins Frederik at træne på offentlige veje og stræder, så hans form blev så god, at han uden problemer gennemførte Vasaløbet i søndags.

Jern-Frederik, fristes man til at kalde Danmarks kronprins, der endnu engang har bevist, at landets kommende konge er sejere og i bedre form end de fleste.

I weekenden gennemførte Frederik nemlig Vasaløbets samtlige 90 km og det endda i en bemærkelsesværdig god tid. 06.35.32 timer tog det helt nøjagtigt Frederik at løbe fra Sälen til Mora i Sverige. Det giver et gennemsnit på 14,4 km/t, hvilket er meget fint.

- Når man har en gennemsnitstid på 14,4 km, så kører man stærkt. Jeg gennemførte selv Vasa-løbet i år på syv timer. Men nu har jeg sat mig som mål, at jeg vil slå Kronprinsens tid næste år. Det er et godt mål at gå efter, griner skuespilleren og maratonløberen Lars Bom.

Kræver hård træning

Han er overbevist om, at Frederik har trænet jernhårdt for at kunne gennemføre et af verdens længste langrendsløb. Og det har han, afslører kronprins Frederiks personlige træner op til løbet, Ulrich Ghisler. Han har trænet Frederik frem til Vasa-løbet og var Frederiks coach og træner under selve løbet.

- Frederik ringede selv til mig i oktober for at høre, om jeg ville ­træne ham, fortæller Ulrich Ghisler.


Frederiks liv i 43 billeder - 1


Udover Frederik skulle to af hans venner også deltage i løbet. Trekløveret var godt klar over, at Ulrich Ghisler ikke var en ’hr. hvem som helst’. Ghisler er nemlig uddannet læge, har været træner for det ­danske skilandshold og været læge for det svenske skilandshold. Derudover har han været med til at udvikle en skimaskine, Thorax Trainer, der er specielt målrettet langrendsløbere. Sidstnævnte maskine anbefalede han Frederik at anskaffe sig og træne på.

- Og det gjorde han. Oplægget var, at han skulle nå at træne to-tre gange om ugen. Træningen bestod af løb, rulleski samt ski-maskinen, beskriver træneren.

Han anbefalede Frederik at løbe tidligt om morgenen, hvor fedtforbrændingen kunne udvikle sig bedst. Dermed er Frederik stået op i bælgravende mørke og har løbet fem-10 kilometer om morgenen, mens Mary, Christian, Isabella, Vincent og Josephine stadig lå og sov sødt i deres senge på Amalienborg.

- Det passede også godt med Frederiks familieliv. Han skulle også lave 25-30 armbøjninger hver dag. Og det har han guddødemig gjort. Under løbet i søndags sagde Frederik flere gange til mig: Hvor er jeg glad for, jeg har lavet de armbøjninger, fortæller Ulrich Ghisler.

Trænede på offentlige gaderDerudover har Frederik løbet ture på 20-35 km på rulleski på offentlige gader og stier. Danmarks kommende konge har nemlig brugt cykelstierne i og nord for København til at træne på.

- Han har løbet på rulleski på cykelstierne fra Amalienborg og ud til Charlottenlund. Og så har han løbet i Holte-området og i Grib Skov i Nordsjælland, afslører træneren.

Ulrich Ghisler har med sin fortid som landstræner et indgående kendskab til elite sportsudøveres fysiske formåen. Og selv om kronprins Frederik ikke er elitesportsmand, er hans træner meget imponeret af Kronprinsens fysik.

- Udover at han er et livsglad, positivt menneske med et fantastisk gåpåmod, er Frederik også meget adræt. Han lavede nogle vilde styrt på rulleskiene. Men det mestrede han ret godt. Han kom altid op med hovedet op og benene ned, er skudsmålet fra den stolte træner.

’Kom så, Frederik’Måske hjalp det også på Frederiks vindermentalitet, at han under løbet fik massiv opmuntring af deltagerne. For selv om Danmarks kronprins var tilmeldt løbet anonymt, blev han alligevel genkendt af mange tilskuere langs ruten og røg derfor med i en sms-tjeneste, hvor publikum kunne heppe på løberne.

- Der var rigtig mange, der hilste på ham og heppede på ham ude på sporet. Ved væskedepoterne stod der mange og råbte: ’Kom så, Frederik’. Jeg var rigtig stolt af vores kronprins i søndags. For det var en fantastisk flot og overbevisende måde, han gennemførte det løb på, lyder det fra den meget tilfredse træner.

Efter løbet var Frederik selv yderst tilfreds. Til den svenske avis, Aftonbladet, sagde Kronprinsen blandt andet: - Det var fantastisk. Og sluttiden havde jeg aldrig ­kunnet drømme om.

Andre læser også