Det prisvenlige, svenske tøjmærke H&M er normalt ikke noget, man forbinder med royale kredse. Men faktisk er det svenske kongehus så vildt med det billige tøjmærke, at det købt aktier for milioner i H&M.

Samlet har den svenske kongefamilie investeret for 7,5 millioner svenske kroner i det svenske tøjmærke. Og det er især de tre yngre medlemmer af kongehuset, der har set det økonomiske potentiale i tøjgiganten. Kronprinsesse Victoria, prins Carl Phillip og prinsesse Madeleine har hver investeret 2,5 millioner i aktier i firmaet, skriver den svenske avis Expressen, der har gennemgået den svenske kongefamilies aktier. Carl Gustav, der de seneste måneder har været i den offentlige gabestok på grund af anklager om utroskab og deltagelse i stripshows, har valgt at holde sig fra tøjgiganten. Til gengæld favoriserer Carl Gustav svenske firmaer, når han investerer sine penge. I alt har han investeret 105,3 millioner svenske kroner i aktier, og hele 46,7 millioner er investeret i det svenske medicinalfirma Astra Zeneca. Men også andre store svenske selskaber nyder godt af kongens opbakning. For eksempel har kongen investeret 18,3 millioner kroner i værktøjsproducenten Arlas Copco. Derudover har kongen også placeret penge i blandt andet Ericsson, Nordea, Scania, ABB og Skanska. Kongens tre børn har tilsyneladende arvet hans forkærlighed for svenske selskaber. Victoria har investeret i alt 15,1 millioner svenske kroner i aktier i blandt andet hvidevarerproducenterne Electrolux og Husquarna samt Scania, Lundberg og Nordea. Kronprinsessens to yngre søskende har aktier i stort set de samme selskaber som Victoria. Madeleine har aktier for i alt 12,9 millioner svenske kroner, mens hendes storebror Carl Phillip har aktier for 12,6 millioner kroner.

Selv om det virker logisk, at de svenske kongeliges kærlighed til fædrelandet smitter af på deres aktiebeholdning, så bestemmer de dog ikke helt selv, hvor deres penge investeres. 

- Jeg har en fuldmagt til at forvalte deres penge. Det er blandt af hensyn til, at vi ikke vil udsættes for den risiko, at de har nogle informationer, som ingen andre har. Vi vil minimere risikoen for problemer med insider-viden, udtaler Jan Lindman, der er cheføkonom for det svenske hof, ifølge Expressen.se til Dagens Industri.