Hoffet er i al hemmelighed ved at designe prinsesse Marie. Hun skal dele landet med Mary.

Operation Marie er i fuld gang. Dronning Margrethe har en klar plan for at gøre sin nyeste svigerdatter, prins Joa­chims kone nummer to, til en slagkraftig succes i danskernes øjne.

Marie får prinsen, og det halve kongerige. Men det er en følsom manøvre, for hoffet vil for i alt i verden undgå, at prinsesse Marie og kronprinsesse Mary ender som konkurrenter om at blive den mest populære.

I den kabale spøger også grevinde Alexandra.

Det fortæller B.T.s kilde, der har tæt kontakt til kongehuset.

Synes du, det er længe siden, du har set noget til prinsesse Marie? Så har du fuldstændig ret, og det er der en grund til.

I al hemmelighed arbejder hoffet på højtryk med at designe prinsesse Maries fremtidige profil.

Undgå rivalisering
Prins Joachims hustru må på ingen måde ligne eks-konen grevinde Alexandra. Og hun skal heller ikke ligne svigerinden, kronprinsesse Mary. For det er ikke i hoffets interesse at have to prinsesser med nogenlunde samme image til at arbejde som ambassadører for kongehuset og Danmark .

Hoffet vil også for enhver pris undgå en intern krig, hvor de to populære prinsesser rivaliserer om de samme interesser.

Derfor vil man ifølge kilder tæt på kongehuset vælge at lade prinsesserne dele Danmark mellem sig. Marie kan få Fyn og Jylland. For Mary har allerede sat sig tungt på Sjælland, siger B.T.s kilder.

Det ligger desuden i kortene, at Marie får nogle internationale og europæiske områder. Det kan f.eks. være naturligt, at hun overtager nogle af sygdomsramte prins Henriks franske interesser.

Bordet fanger
Men hoffet skal ramme plet første gang. For når først Marie har en række protektioner, fanger bordet. Desuden skal hun kunne tale et rimeligt flydende dansk. Derfor holdes hun i øjeblikket så vidt muligt væk fra offentlighedens søgelys, mens man gør hende klar til hendes nye liv. Ud over at lære dansk indføres hun i danske forhold og dansk kultur. Operation Marie er i fuld gang.

- Vi sikrer os naturligvis, at der ikke er to kongelige, der arbejder på de samme områder. Det ville jo være spild af ressourcer, siger prins Joachims sekretariatschef, kammerherre og oberst Kurt Bache, som er en nøgleperson i planlægningen af prinsesse Maries kommende profil.

- Vi skal sørge for, at der er bæredygtighed og kvalitet i de protektioner, hun har. For protektioner er nogle, man har i mange år. Det vil være naturligt, at prinsesse Marie får nogle lokale protektioner i Sønderjylland, fordi hun har adresse i Møgeltønder. Det vil også være naturligt, at hun får nogle internationale protektioner. Ligesom prins Joachim f.eks. er protektor for Care Danmark , og i den egenskab også foretager nogle besøg rundt om i verden. Men der er mange muligheder, og vi har mange henvendelser liggende. Der er også mange muligheder i forbindelse med sundhedsvæsnet, siger Kurt Bache.

Ud i marken med gummistøvler på
Som prinsesse nummer to er der bestemt ikke frit valg på alle hylder for Marie. Hun er nødt til at holde fingrene væk fra de sociale områder, som Mary har taget. Og andre spændende områder som klimaproblemer og folkesundhed har kronprins Frederik vist interesse for.

- Prinsesse Marie skal tage sig af Jylland og Fyn. Hun skal være kongehusets repræsentant vest for Storebælt. Hun skal skabe sin egen platform i det sønderjyske, og det er vigtigt, at hun får sig en omgangskreds og et netværk lokalt, Det vil også være en udfordring for prins Joachim, der er fast forankret i sin gamle vennekreds i København og ikke rigtig har taget nye venner ind i sin omgangskreds. Marie vil muligvis kunne aflaste prins Henrik på nogle områder, men hun er først og fremmest prins Joachims kone og landmandskonen, der skal stå på marken i gummistøvler, siger B.T.s kilde med tæt tilknytning til hoffet.

Hoffet er også i gang med at finde en passende hofdame til prinsessen. Ifølge kilderne vil man i første omgang vælge en hofdame med stor erfaring ved hoffet, som kan hjælpe og guide prinsessen. Senere kan hun som Alexandra og Mary vælge hofdamer fra vennekredsen.

Hjertet skal med
Det er imidlertid også vigtigt, at man til en vis grad følger prinsesse Maries egne ønsker med hensyn til protektioner. For befolkningen opdager det lynhurtigt, hvis prinsessen ikke har hjertet med i det hun gør, mener historikeren Jon Bloch Skipper, der har skrevet flere bøger om kongehuset.

- Kongehuset designer hendes profil, men det er også vigtigt, at hun ikke bare bliver et produkt. Det er afgørende, at hendes engagement også kommer fra hjertet, at hun fremstår autentisk, siger han.

- Kronprinsesse Mary ønskede f.eks. selv at være protektor for Hjerteforeningen. Hun føler for det område, fordi hendes mor døde af en hjertesygdom.

Og det er meget vigtigt for Marie at hun kommer rigtigt fra start. Hoffet skal ramme plet med det samme, for mange af hendes protektioner er nogle, hun skal have resten af livet. Og det er via protektionerne, hun skaber sit image og signalerer, hvem hun er.

Hun skal snart på banen og træde i karakter som et stærkt individ, der kan samle befolkningen. Men hendes dansk skal også være på et rimeligt niveau, før hun kan komme i gang. Og det kan godt være, hun har problemer med det. Det kan være hun er et par måneder længere om at lære det, end kronprinsessen var.

Vi andre almindelige mennesker skal arbejde for at opnå en position. For de kongelige er det omvendt. De har en position og så skal de gøre sig fortjent til den, siger Jon Bloch Skipper.

Bind det globale og lokale sammen
Christian Have, direktør for Chr. Have PR og Kommunikation, mener, at en del af Maries fremtid vil ligge på nettet.

- Det er vigtigt, at prinsessen får en selvstændig profil. Hun skal fortælle sin egen historie. Prinsesse Marie er med til at tegne fremtidens Danmark, og det bør også afspejle sig i de sociale fællesskaber, der findes på nettet. På den måde kan hun kombinere det lokale med det globale. Vi mangler at se, hvad prinsessen selv brænder for.

Vi danskere kan godt lide, at vore kongelige er folkelige og i øjenhøjde, men vi kan også godt lide, at prinsesser har stil og elegance. Men mit vigtigste råd til prinsessen er: Lær så godt dansk som muligt, selv om det er svært, siger Christian Have.