Kronprins Frederik ankomer til hyldestfest for EM-heltene. Kort efter snakker han sort, da han bliver stillet et uventet spørgsmål.
Kronprins Frederik ankomer til hyldestfest for EM-heltene. Kort efter snakker han sort, da han bliver stillet et uventet spørgsmål. Foto: Rune Evensen

Kronprinsen er slet ikke klædt på til IOC, advarer ekspert.

Man ser det igen og igen: Korte tv-klip med kronprins Frederik, der slår knuder på tungen i forsøget på at besvare simple spørgsmål.

Da heltene fra håndhold-EM i Norge efter sejren blev hyldet på Rådhuspladsen, talte kronprinsen sort, da han fik stillet et uventet spørgsmål om situationen i Kina.

Og i det friske interview på den nyåbnede OL-hjemmeside virker kronprinsen nervøs og utilpas ved situationen, selv om han blev strøget med hårene.

Man gruer for, hvad der sker, hvis han som IOC-medlem kastes ud til en benhård international presse, der ikke lader sig nøje med høflig snik-snak og undvigende prinse-attituder.

- Det virker nogle gange pinligt. Han er usikker og utrænet, siger lektor Klaus Kjøller fra Københavns universitet, som er ekspert i kommunikation.

Klaus Kjøller vurderer, at kronprinsens problem med sit sprog er så stort, at hans stab burde sætte det øverst på dagsordnen.

- Jeg er sikker på, at han kan lære at udtrykke sig klart, hvis han får god træning og sparring. Se den svenske prinsesse Victoria. Hun er fremragende. Vi skal da ikke stå tilbage for svenskerne. Kom så, Frederik, siger Klaus Kjøller.

Scroll ned for mere

Politisk usikkerhed
Socialdemokraterne er parat til at sætte alle sejl til, hvis kronprisen til næste år bliver optaget i IOC efter den mangeårige formand for Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Kai Holm.

- Vi vil foreslå, at han får et eksperthold af rådgiverne omkring sig, siger partiets nye idrætsordfører Flemming Møller Mortensen.

Staben skal rådgive ham om alle de kontroversielle politiske spørgsmål, der løbende dukker på OLs dagsorden.

Og det vil hurtigt blive aktuelt, mener Søren Espersen fra Dansk Folkeparti. Han frygter, at det bliver mere vanskeligt for kronprinsen, jo længere han krampagtigt holder fast i sin beslutning om, at han som IOC-kandidat ikke vil blande sig i politiske emner.

- Jeg hører til dem, der mener, at det er godt han ikke udtaler sig om alt, siger Søren Espersen.

Han begrunder det med, at kronprinsen reelt kun kan blive titulært medlem af IOC. Altså medlem af navn, men ikke af gavn.

- På den måde kan han opretholde en distance og samtidig med sin blotte tilstedeværelse være god reklame for Danmark, siger Søren Espersen.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.