Prins Christian har netop skrevet historie.

For en måned siden fyldte han 18 år. Tirsdag formiddag deltog han så i sit første Statsråd, hvor han på Christiansborg Slot underskrev erklæringen om at ville overholde grundloven.

(Du kan se prins Christian og kronprins Frederik ankomme til Statsrådet i videoen øverst)

Med underskriften kan prins Christian nu indsættes som rigsforstander i tilfælde af, at både dronning Margrethe og kronprins Frederik er forhindret.

Her ankommer kronprins Frederik og prins Christian til Christiansborg.
Her ankommer kronprins Frederik og prins Christian til Christiansborg. Foto: Søren Lind
Vis mere

Det er første gang siden 1902, at der både er en tronfølger og en myndig tronarving, som vil kunne træde i regentens sted.

I 1902 var kongen og kronprinsen imidlertid forhindret i at overvære den senere kong Christians indsættelse, og derfor var det i dag første gang i grundlovens historie, at tre generationer i arvefølgen var til stede i Statsrådet på samme tid.

Her forlader kronprins Frederik tirsdagens historiske Statsråd.
Her forlader kronprins Frederik tirsdagens historiske Statsråd. Foto: Marcus Wehage
Vis mere

Dagens Statsråd var sat til at begynde 09:30, men der skulle cirka gå et kvarter, før forsamlingen af ministre og royale medlemmer var samlet ved det store røde bord.

Dronning Margrethe sad for bordenden. 

Til hendes venstre side havde hun blandt andet statsminister Mette Frederiksen, til hendes højre side sad først kronprins Frederik og herefter prins Christian.

Sådan så det ud, da dronning Margrethe i 1958 havde sit første møde i Statsrådet.
Sådan så det ud, da dronning Margrethe i 1958 havde sit første møde i Statsrådet. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ifølge Billed Bladet ankom kronprinsesse Mary også til Christiansborg lidt over klokken 10.00 for at være med på den store dag.

Statsrådet er en højtidelig ceremoni, der blev indført tilbage i 1948.

På Statsrådet underskriver dronningen sammen med en minister de love, som Folketinget har vedtaget. Regeringen orienterer derudover dronningen om nye lovforslag, som den vil fremsætte i Folketinget.

Her forlader dronning Margrethe dagens Statsråd.
Her forlader dronning Margrethe dagens Statsråd. Foto: Marcus Wehage.
Vis mere

Kronprinsesse Mary, prinsesse Benedikte og prins Joachim kan også varetage opgave som stedfortræder for dronning Margrethe, hvis kronprins Frederik og nu altså også prins Christian ikke har mulighed for at deltage.

Herunder kan du høre seneste afsnit af B.T.s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen':