»Det er det pink lyn.«

Sådan sagde prins Christian, da han kom i mål til Royal Run, om de løbesko, som sad på både hans og lillebror prins Vincents fødder. Farven, som sikkert har tiltrukket en vis opmærksomhed, er dog nok det mindst kontroversielle ved skoene, som er en del af en årelang konflikt. 

Skoene er ifølge Billed Bladet modellen Nike Alphafly 2, eller, som de officielt hedder, Nike Air Zoom Alphafly NEXT% 2.

Det er opfølgeren til den oprindelige Alphafly-løbesko, som udsprang af den såkaldte Vaporfly-løbesko, der første gang blev sendt på markedet i 2016.

Der har været masser af debat om Vaporfly- og Alphafly-løbeskoene.
Der har været masser af debat om Vaporfly- og Alphafly-løbeskoene. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Med sit tykkere skum og en karbonplade, som løb igennem skoen, blev den straks en enorm succes, og fællesnævneren mellem løberne, som stod øverst på podierne ved verdens største maratonløb, var, at de næsten altid løb i Nike Vaporfly.

Det var dog først i oktober 2019, at en helt særlig weekend skulle ændre løbeverden på en måde, som ingen havde forudset.

Kenyaneren Eliud Kipchoge løb som den første nogensinde et maraton på under to timer i Wien. Løbet, som var nøje tilrettelagt med netop dette formål for øje, talte dog ikke som en officiel rekord. 

En rekord var der derimod tale om dagen efter, hvor nok en kenyaner, Brigid Kosgei, slog den 16 år gamle rekord på kvindernes maratondistance.

Fællesnævneren har du nok regnet ud: Begge løb de i variationer af Nikes supersko.

Men hvor Kosgei holdt sig til en opgraderet udgave af Vaporfly, havde Kipchoge allerede på dette tidspunkt taget skridtet videre. Hans rekord blev løbet i prototypen af Alphafly-løbeskoen, som angiveligt havde hele tre karbonplader i sig. 

Først året efter kom Alphafly-løbeskoen på markedet.

En undersøgelse i tidsskriftet Sports Medicine fra 2017 antydede, at skoene med tykke såler og en karbonplade gav et såkaldt boost på fire procent i løbeøkonomien – den mængde arbejde en løber skal udføre ved en given hastighed – i sammenligning med anden Nike-model og en af Adidas' bedste løbesko.

Dette, og de overvældende resultater som løberne i Vaporfly-skoene fik, delte løbeverden i to. Der var dem, der løb i dem, som mente at den var helt fjong, og så var der dem, som mente, at løbeskoen, var teknologisk doping.

Blandt de mange kritikere var den britiske maratonløber Mara Yamauchi.

Sådan så det ud, da Eliud Kipchoge i sin Alphafly-prototype som den første nogensinde løb maratondistancen på under to timer.
Sådan så det ud, da Eliud Kipchoge i sin Alphafly-prototype som den første nogensinde løb maratondistancen på under to timer. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Hvis de siger, at doping ikke er tilladt, fordi det er præstationsfremmende, men vi er okay med disse sko, som også er præstationsfremmende, er der en smule inkonsekvens der,« sagde hun til BBC

Også den danske maratonløber Thijs Nijhuis, som selv løb i Vaporfly, kunne forstå de kritiske røster.

»Skoen har vist sig lige nu at være bedre end andre. Jeg kan godt forstå, at man er frustreret, hvis man som løber er sponsoreret af et andet mærke. Jeg ville da i hvert fald være træt af, hvis jeg stod på startstregen og vidste, at jeg ikke havde de bedste sko,« forklarede han til DR.

Med Alphaflys lancering tog debatten til, og det internationale atletikforbund besluttede sig i 2020 for at undersøge, om superskoene overhovedet skulle være lovlige.

De kom frem til, at Vaporfly-skoene ikke skulle gøres ulovlige, og samtidig indførte de regler om, at sålen på de sko, som atleter må bruge, ikke må overstige 40 millimeter. 

Samtidig slog de fast, at den kun måtte have én karbonplade, at skoene ikke må være prototyper, og at de skal have været tilgængelige på markedet i mindst fire måneder. Dette betød de facto, at Alphafly-skoen, som Eliud Kipchoge havde løbet sin rekord i, blev gjort forbudt. 

Dermed ville Nike-atleter heller ikke få mulighed for at trække i den til de olympiske lege i Japan året efter.

Derfor reagerede skogiganten hurtigt og mindre end en uge efter præsenterede Nike et begrænset salg af deres nye Air Zoom Alphafly Next%. 

En sko, som med sin 'kun' 39,5 millimeter tykke sål overholdt det internationale atletikforbunds regler. 

Hvor stor en rolle superskoene har spillet i prinsernes løbepræstation til Royal Run er svært at sige, men prins Vincent har umiddelbart været bedre til at klemme det maksimale ud af dem. 

Han løb turen på ti kilometer gennem København/Frederiksberg på 47 minutter, mens storebror Christian brugte tre minutter mere.